reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon Vega Frontier Edition a první testy

29.6.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon Vega Frontier Edition a první testy
Nové AMD Radeon Vega Frontier Edition se už dostávají mezi lidi, neboť vzduchem chlazená verze v ceně 999 dolarů už byla představena, a tak se můžeme podívat na to, jak vypadá i jaký výkon nabízí. 
AMD Radeon Vega Frontier Edition je vybavena 16 GB paměti HBM2 a tento typ paměti nabízí jako vůbec první karta v cenové hladině 1000 dolarů, neboť dříve jej nabízely pouze profesionální NVIDIE Quadro GP100, které jsou několikanásobně dražší. Ovšem HBM2 budou brzy i v herních kartách Radeon RX Vega. 
 
 
Vega Frontier Edition však není herní karta, ale poloprofesionální karta určená pro pracovní stanice a příslušné aplikace včetně AI, pro což disponuje příslušným hardwarem pro výpočty v FP16 (Half Precision). Je ale také vybavena herním režimem, a tedy i příslušnými ovladači, které jejímu majiteli umožní si také zahrát. Však je to karta v cenové hladině konkurenčního TITAN X a TITAN Xp, které jsou pro hry také určeny. 
 
Tato nová karta je vybavena čipem Vega se 4096 Stream procesory na základním taktu 1382 MHz a turbem 1600 MHz, jež nabídne výkon až 25 TFLOPS právě v FP16. Paměti HBM2 už nejsou jako HBM1 limitovány kapacitou 4 GB, která by dnes už byla zcela nedostatečná, ale také nenabízí jejich propustnost 512 GB/s, ale 483 GB/s.
 
amd-radeon-vega-frontier-edition_unboxing_3
 
Tato karta má celý svůj povrch z modře eloxovaného hliníku s broušeným povrchem, chladí se s využitím radiálního ventilátoru, kterýžto systém vzhledem k TDP 300 W nepůsobí, že by měl být zrovna tichý a pak je tu malá designová perlička, a sice boční prosvícená kostka s písmenem R. Pro napájení se využívají dva 8pinové konektory PCIe, které samy o sobě dokáží dodat až 300 W, takže je tu ještě rezerva daná 75 W ze samotného slotu PCI Express x16. Tu ale plně využije vodou chlazená verze, jejíž TDP je 375 W. 
 
 
Karta už byla otestována na systému s Core i7-4790K a 16 GB RAM, kde získala v herních testech skóre, jež víceméně odpovídá GeForce GTX 1080. Ve FireStrike získala konkrétně 17.313 bodů. 
 
Pak tu máme ještě testy ve SPECviewperf 12.1, kde má Vega Frontier dosahovat výkonu mezi kartou Quadro M6000 (GM200 generace Maxwell) a Quadro P5000 (plný GP104 generace Pascal). 
 
Tyto výsledky nejsou zatím moc povzbudivé, ale bude třeba si počkat na opravdové srovnávací testy. Více se dozvíte v odkazu na zdroj aktuality. 
 
reklama