reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Renoir: APU se Zen 2 a Vega 10?

14.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Renoir: APU se Zen 2 a Vega 10?
Společnost AMD vypustila aktualizace pro svůj ovladač AMDGPU, které zahrnují také podporu chystaných APU Renoir. Právě z nich se dozvídáme o velice pravděpodobném využití CPU jader generace Zen 2 a GPU Vega 10. 
My dobře známe posloupnost APU Bristol Ridge, Raven Ridge a Picasso, přičemž dvě poslední už jsou založena na architektuře Zen a jde o 14nm a 12nm výrobní procesy. A právě Renoir by měla být další APU v pořadí a pokud mají být založena na jádrech Zen 2, lze očekávat 7nm proces, jaký je využívaný i pro dnešní CPU Ryzen 3000 Matisse. Dříve se ale také očekávalo, že příští APU už vedle toho budou založena i na GPU jádru generace Navi, přičemž jejich architektura RDNA ukazuje, že by to mohlo být velice užitečné pro celkový výkon. Ale nyní se dozvídáme o GPU Vega 10. 
 
 
Pro přehlednost si moderní APU uvedeme ještě v tabulce, z níž je vidět, že Renoir asi budou již třetí generace v pořadí, která bude založena na GPU Vega. 
 
Kódové označení CPU GPU
Video Decoder / Encoder Výrobce Výrobní proces
Nástup na trh
Renoir Zen 2
Vega
VCN 2.0 TSMC 7nm
2020
Picasso
Zen+
Vega
VCN 1.0 GlobalFoundries
12nm
2019
Raven Ridge
Zen
Vega
VCN 1.0 GlobalFoundries
14nm
2017
 
Vyčíst to můžeme z následujících řádek, kde je jednak uvedena GFX9 a jak je dobře známo, tak AMD označuje grafickou generaci Vega, zatímco Navi patří označení GFX10. A kdyby to nestačilo, tak je tu výslovně uvedena Vega 10. 
 
 
Renoir se očekává v příštím roce a tehdy by už měl naplno jít proti intelovským CPU s novou integrovanou grafikou 11. generace, která by mohla Radeonům zatopit, respektive se jim alespoň vyrovnat. Ostatně první 10nm Ice Lake-U dokáží nabídnout srovnatelný grafický výkon jako Ryzen 7 3700U, i když záleží také na tom, jak rychlé operační paměti použijeme. 
 
A právě operační paměti a jejich propustnost by mohl být ten důvod, proč AMD bude stále využívat Vegu. DDR4 už téměř nemají co nabídnout, leda snad úzké hrdlo pro výkon integrované grafiky, takže se dá říci, že se čeká na DDR5 s jejich vyššími takty i propustností. Ovšem DDR5 sice mají nastoupit už tento rok, ale nedá se očekávat, že v tom příštím budou dostupné s potřebnými takty za přívětivou cenu. Natož pak tak přívětivou, aby šlo o vhodnou volbu pro APU za pár tisíc. Ale uvidíme, jak to všechno bude. 
 


reklama