Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD RX Vega má být velice výkonná pro těžbu Etherea

7.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD RX Vega má být velice výkonná pro těžbu Etherea
Pokud se tyto zatím nepotvrzené zprávy ukáží jako pravdivé, bude to pro hráče prahnoucí po nové RX Vega velice špatné. Na OCUK byl zveřejněn příspěvek, dle nějž má mít RX Vega výjimečný výkon při těžbě Etherea. 
Výkon karet AMD při hashování je obecně velice dobrý a pro těžaře jsou tak Radeony priorita, i když dnes jejich nedostatek způsobil, že těžaři sahají i po méně efektivních GeForce. S přihlédnutím k tomu se očekávalo, že bude z jejich strany velký zájem také o nové RX Vega, ale ukazuje se, že to může být ještě mnohem horší. Hashrate těchto karet se totiž má pohybovat dle verze mezi 70 a 100 MH/s, což je dle následujícího srovnání více než slušný výkon. 
 
 
Tyto údaje mají pocházet přímo od AMD, které je prý sdělilo svým partnerům, takže nemůžeme zatím mluvit o zaručených informacích, a to zvláště ve světle výkonu karet Vega Frontier. Ty totiž mají hashrate na úrovni GTX 1080 Ti či TITAN XP. 
 
I z toho je však jasné, že pokud je to alespoň z poloviny pravda, pak budou RX Vega v hledáčku těžařů Etherea a jiných kryptoměn, v jejichž případě jsou stále nejefektivnější GPU. Ti nebudou mít žádný problém vykoupit veškeré zásoby karet, což si AMD uvědomuje, neboť sdělilo, že právě s tímto v mysli pozdrželo nástup RX Vega, aby si vytvořilo dostatečné zásoby. 
 
AMD se tak může společně se svými AIB partnery oprávněně obávat toho, co nastane po uvolnění RX Vega do prodeje. Karty využívané pro těžbu se totiž často vracejí do reklamačního řízení, neboť bývají velice intenzivně využívány a pak je tu tolikrát zmiňovaný fakt, že po skončení těžební mánie se majitelé začnou svých karet zbavovat, což zaplaví bazary a podstatně sníží prodeje těch nových. Na to přitom AMD či jiné firmy nemá a nemůže mít žádný vliv, takže ani nemůže předpovídat, kdy se tak stane a v takovéto nejistotě se výroba plánuje těžko. 
 
I proto se na trh dostávají speciální těžební karty, jež mají mít vyšší efektivitu než herní, ale zase se nedají použít jako grafické karty, takže se pak velice těžko udají v bazaru a také mají sníženou záruku. Tu ale trh v USA a Evropě nedovoluje, takže dopad nástupu těchto karet nebude velký. 
 
 
Snad již brzy uvidíme, jaký výkon RX Vega v těžbě opravdu má, neboť její vzorky už brzy mají putovat recenzentům.
 
Zdroj: VideoCardz
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.