reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD RX Vega: nenažraná, ale s výtečným poměrem cena/výkon?

26.6.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD RX Vega: nenažraná, ale s výtečným poměrem cena/výkon?
Podívejme se na nejnovější fámy týkající se připravovaných herních karet AMD Radeon RX Vega. V posledních dnech se objevily dvě, a sice že dle MSI mají RX Vega mít vysokou spotřebu a dle Bits and Chips zase výtečný poměr cena/výkon.
Nejdříve se podívejme na to, jak je to s udávanou vysokou spotřebou karet RX Vega. My už s jistotou víme, že grafické karty Vega Frontier edition přijdou s TDP 300 W a 375 W, to podle toho, zda bude mít daný model vzduchové, nebo vodní chlazení. Je tak zřejmé, že samotný čip RX Vega bude schopen si vzít ohromné množství energie, což bude částečně záviset na kvalitě chlazení a to není překvapivé vzhledem ke spotřebě čipů Polaris vyráběných stejným 14nm procesem. 
 
 
Výhoda nových karet AMD by přitom měla spočívat i v relativně nízké spotřebě pamětí HBM2 v porovnání s GDDR5 či GDDR5X, což znamená, že více energie z celkové spotřeby karty může být přesměrováno do GPU, a to si přitom v případě vodou chlazené Vega Frontier vezme přesně o polovinu více energie než TITAN Xp, oproti němuž rozhodně nebude o polovinu výkonnější (alespoň v FP32). 
 
Co nám tak říká MSI o spotřebě Radeonu RX Vega? Zástupce této firmy, a to jeden z marketingových ředitelů, uvedl, že "viděl specifikace RX Vega. Potřebuje zatraceně moc energie". To jsme tak mohli dle dosavadních informací očekávat a tato informace potvrzuje ještě něco, a sice to, že AMD už začalo rozesílat karty svým AIB partnerům. Nyní ale k veselejším zprávám. 
 
Ty již přichází od serveru Bits and Chips a uvádí, že Radeon RX Vega budou mít výtečný poměr ceny a výkonu: 
 
 
Pak stejný zdroj pokračuje i s dalšími informacemi o tom, že pro účely těžby kryptoměn bude mít stále nejlepší poměr výkonu a spotřeby grafická generace Polaris, dále že si AMD možná připraví i Nano verzi Vegy (jako byla Nano verze s GPU Fiji) a nakonec se dozvíme, že i když bude Vega výborné GPU, AMD pro útok na HPC trh bude potřebovat Navi. Z toho můžeme usoudit, že Vega nebude mít na to, aby to konkurenci natřela. 

reklama