reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD RX Vega vyfocena a otestována v 3DMarku

26.7.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD RX Vega vyfocena a otestována v 3DMarku
Je jasné, že ještě před vypuštěním grafických karet RX Vega na trh z nich spadnou mnohá tajemství. Nyní jde o vzhled těchto karet, ale také o výkon, neboť se můžeme podívat na výsledek jednoho z testů 3DMarku. 
První fotografie ukazuje hned 3 grafické karty, respektive jejich části, zapojené v CrossFire v jednom systému a ukazující svá červeně prosvícená loga. Tuto fotografii jsme mohli najít na stránkách Alienware, ale lepší záběr na celou kartu ukazuje fotografie serveru HardOCP. 
 
 
Ukazuje se poměrně dlouhá karta, na níž by ale z velké části není vůbec nic, však GPU Vega má ihned vedle sebe posázeny paměťové čipy HBM2 a i s napájecí oblastí bude zabírat jen malý prostor. Stejně jako již představené modely Frontier je i tato karta tak moc dlouhá spíše jen kvůli potřebě rozměrného a výkonného chlazení. Nicméně Vega nijak nevybočuje ze standardu výkonných karet, které takto dlouhé bývají včetně konkurečních GeForce. 
 
 
Vedle této vzduchem chlazené verze ale očekáváme stejně jako v případě Vega Frontier ještě vodou chlazenou kartu, která bude moci nabídnout díky vyššímu TDP i vyšší takty a výkon. A právě na ten se nyní podíváme. 
 
Z akce PDXLAN je jasné, že karty RX Vega už nějakou dobu kolují marketingovým oddělením firmy AMD, které se stará o jejich prezentaci, zatím zahalenou rouškou tajemství. Nicméně to nyní bylo porušeno benchmarkem, který provedl jistý "TheGameTechnician", což je přezdívka užívaná Jasonem Evangelhoem (Technical Marketing Specialist, AMD), takže je jasné, že jde opravdu o test jedné z RX Vega, a to právě vzduchem chlazené verze. 
 
 
Výsledky rovněž ukázaly, že tato karta byla taktována až na 1630 MHz s 8 GB paměti na 945 MHz, ale především jde o skóre 22.330 bodů ve FireStrike 1.1. Jde nám pochopitelně o dílčí graphics score, ne o celkový počet bodů. Tímto se RX Vega pohybuje v teritoriu karet GeForce GTX 1080, které dosahují kolem 22 až 24 tisíc bodů, což nevypadá zrovna dobře, ale vyšší výkon by měla nabídnout vodou chlazená verze a pak je tu také velice podstatná otázka nastavené ceny. 
 
Právě s cenou by ale AMD mohlo mít problémy, a to ze dvou důvodů. GeForce GTX 1080 využívá GPU s plochou 314 mm2, kdežto Vega je podstatně větší: 484 mm2. A pak to jsou paměti HBM2, nová technologie, která je sama o sobě drahá a drahá je i její implementace. Nicméně uvidíme na SIGGRAPH za několik dní, s čím AMD nakonec přijde. 
 
reklama