reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5 5600X je nyní nejrychlejší v jednovláknových testech Passmarku

23.10.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 5 5600X je nyní nejrychlejší v jednovláknových testech Passmarku
Test Passmark nás letos na jaře zaujal především tím, jak změnil váhu AVX 512 v jednovláknových testech. Mnozí za tím viděli snahu nadržovat Intelu. Jenomže nyní už ani to nepomohlo k jejich prvnímu místu. 
Passmark letos změnil styl hodnocení tak, že výkon v AVX512 najednou získal v celkovém srovnání vyšší váhu, než měl do té doby. A že procesory AMD tyto instrukce nepodporují, Intely se rázem dostaly do popředí a až hluboko v jejich poli byl ukryt první Ryzen.
 
 
Od té doby se leccos změnilo. Jednak nastoupila nová generace procesorů Intel, a to Comet Lake-S, jejíž mírně zvýšené takty ji pochopitelně dostaly do čela. Nyní však už ani to nestačilo, takže AMD se opět vrací do čela celého procesorového pelotonu, a to navíc s přesvědčivým vedením svého nejslabšího procesoru z generace Ryzen 5000. 
 
Je navíc zřejmé, že na stylu hodnocení se v podstatě nic nezměnilo. Procesory Intel Core 9. generace mají v podstatě stejná skóre (ve skutečnosti mírně vyšší než v březnu) a procesory Ryzen 3000 jsou stále v nedohlednu. Ryzen 5000 navíc AVX512 stále nepodporuje, takže z toho vyplývá, že i přes tento handicap dokázaly v PassMarku dosáhnout mnohem lepších výsledků.
 
Na druhou stranu, od březnové verze se přeci jen muselo něco změnit, neboť dříve byly výsledky Ryzenů velice podivné. Nejlepší mezi nimi by totiž mobilní Ryzen 3 4300U. Nyní už je nejlepším modelem se Zen 2 procesor Ryzen 7 3800XT, což odpovídá, a to se skóre 2888 bodů. Bylo tak v podstatě jasné, že s takovouto "výchozí pozicí" bude AMD v jednovláknovém PassMarku opět nejlepší. 
 
Ryzen 5 5600X je nový 6jádrový a 12vláknový procesor s architekturou Zen 3, 36 MB cache (L2 + L3) a TDP 65 W. Jeho takty jsou 3,7 až 4,6 GHz, čili pokud by byl testován model Ryzen 9 5950X, ten by díky svému taktu 4,9 GHz jistě dosáhl ještě vyššího skóre.  


reklama