reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5000 pod pokličkou: má větší čiplety než CPU Zen 2

10.11.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 5000 pod pokličkou: má větší čiplety než CPU Zen 2
nám opět ukázal, jak vypadá moderní procesor tak, jak jej obyčejný člověk nemá šanci vidět. Čili obnažený a nasnímaný v infračerveném spektru. Díky tomu se můžeme podívat na detailní fotografie.
Fritzchens Fritz zveřejnil své fotografie na Flickru a jak je dobře vidět, nebohý Ryzen 5 5600X kvůli nim musel předčasně odejít do křemíkového nebe. Fritz si tak pro své pokusy logicky vybral ten nejlevnější model, neboť koupí silnějšího by nic nezískal, leda tak další 7nm čiplet pro odloupnutí z pouzdra. 
 
 
Máme tu tak procesor vyzbrojený I/O čipem a menším 7nm čipletem s osmi jádry Zen 3 a pamětí L3. V rámci Ryzenu 5 5600X je ale samozřejmě aktivních pouze šest jader, ale fyzicky jsou přítomna všechna. Heatspreader je v případě této generace opět pájený, jak dokazuje první fotografie, takže nestačí jen proříznout okolní černé lepidlo. Je třeba rozehřát pájku, ovšem autor fotografií stejně neměl v úmyslu procesor používat, takže nemusel být moc opatrný. Jak je vidět, čiplet se mu ani nepovedlo sloupnout nepoškozený, ale zbylo toho na něm více než dost, a naštěstí byla poškozena strana, kde jsou pouze jádra. 
 
 
Locuza tak mohl dát dohromady další ze svých obrázků, v nichž mapuje rozmístění různých částí procesorů. Ovšem i bez toho můžeme vidět, že zatímco I/O část s Infinity Fabric či SMU v čipletech Zen 2 byla uprostřed a fyzicky jej rozdělovala na dva čtyřjádrové CCX, zde už jsou jádra pohromadě a I/O část byla odsunuta na okraj. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Jinak tu v podstatě není nic nového k vidění, procesorová jádra jsou stále po stranách a L3 cache pak mezi nimi uprostřed. Jádra však vypadají jako mírně větší či delší než v čipletech Zen 2 a L3 cache byla pochopitelně přepracovaná, neboť už není rozdělena na dvě 16MB části, ale na jednu 32MB. 
 
 
Nesmíme zapomenout také na rozměry čipletu (I/O čip je stále stejný a zabírá 124,3 mm2). Generace Zen 2 měla své 7nm čiplety velké 74 mm2, zatímco nové Zen 3 jsou velké 83,7 mm2, čili o ca 16 procent větší a za to nejspíše mohou právě větší CPU jádra. I kvůli tomu tak AMD nejspíše přikročilo ke zdražení svých nových procesorů. 


reklama