reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se u největšího německého prodejce prodává dvakrát více než Intel

3.12.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD se u největšího německého prodejce prodává dvakrát více než Intel
Německý internetový prodejce Mindfactory.de zveřejnil čísla o prodejích za listopad, která v případě procesorů vyznívají jednoznačně ve prospěch firmy AMD. Její procesory se totiž prodávaly dvakrát lépe. 
Je pochopitelné, že to není ovlivněno pouze kvalitou daných procesorů, ale také tím, že Intel má problémy s výrobou a momentálně nedokáže uspokojit veškerou poptávku po svých 14nm produktech. Především ale může jít o dopad toho, že se Intel údajně rozhodl poslat do obchodů v posledním kvartále tohoto roku o 2 miliony procesorů méně, než bylo v plánu. Řada procesorů Intelu tak není dobře k dostání a rozhodně není důvod ke snižování jejich cen, když jich je na trhu málo. V našich obchodech jde spíše o problematickou dostupnost modelů jako Intel Core i5-8400 a naštěstí už nejde o to, že by se nějak výrazně zvyšovaly ceny. Ty se spíše v posledním měsíci stabilizovaly a v některých případech i mírně klesly. 
 
 
Jde však především o to, že není pochyb o výhodnější pozici procesorů AMD s ohledem na poměr ceny a výkonu. Ryzen 7 2700X je téměř dvakrát levnější než Core i9-9900K, ale na polovině jeho výkonu samozřejmě ani zdaleka není, takže vedle dostupnosti se muselo projevit o toto.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Grafy s daty o prodejích procesorů v Mindfactory.de jasně vypovídají o tom, jak AMD šlo v poslední době prudce nahoru, a to i na úkor Intelu. Už v září se podíl procesorů AMD dostal na 65 procent, což bylo v dalších dvou měsících ještě lepší, ale především se v tradičně silné sezóně před Vánoci prudce zvýšil počet prodávaných AMD, zatímco o Intelu se to říci nedá. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
První graf ukazuje porovnání prodaných kusů procesorů AMD a Intel a druhý srovnává utržené částky. Čili pokud jsou procesory Intel celkově spíše dražší, je jasné, že v tomto srovnání už to v případě vedení AMD není tak horké a za poslední měsíc jde o 56 vs. 44 procent. Co se týče prodávaných kusů, pak jednoznačně nejpopulárnějším Intelem je starší Coffee Lake v podobě Core i7-8700K a pak má slušný start i nový Core i9-9900K. V případě AMD je to také šestijádrový Ryzen 5 2600, ale velice oblíbený je také Ryzen 7 2700X nebo Ryzen 5 2600X. 
 
Téměř polovina všech desktopových procesorů prodaných v Mindfactory během minulého měsíce, a sice konkrétně 47 procent, patří do generace AMD Pinnacle Ridge. A co u nás? Dle Heureky jsou dva nejoblíbenější procesory aktuálně AMD Ryzen 5 2600 a Ryzen 7 2700X, což zcela odpovídá i preferencím Němců. Lze tak předpokládat, že na našem trhu panuje podobná situace, však třetí nejoblíbenější je Core i7-8700K. 

Zdroj: wccftech


reklama