reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Sharkstooth v testu Geekbench: nový Threadripper?

14.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Sharkstooth v testu Geekbench: nový Threadripper?
V testech Geekbench, respektive v databázi jejich výsledků, byl objeven zajímavý záznam o jistém AMD Sharkstooth. Jedná se bezesporu o procesor vybavený velkým počtem jader, což ukazuje na nové Threadrippery. 
AMD skutečně nemá chuť ubrat ze svého tempa, jak ukázalo představením 16jádrových Ryzenů a 64jádrových serverových procesorů EPYC. Nyní by dávalo smysl, aby AMD vyslalo na trh rovněž až 64jádrové procesory Threadripper, což bezesporu může a otázka je pouze ta, zda chce. V důsledku by to klidně mohly být prostě "jen" 32jádrové Threadrippery, které by nabídly vyšší takty, IPC i kapacitu L3 cache. Anebo to může být zlatá střední cesta, čili maximálně 48jádrové HEDT procesory, takže to se teprve ukáže. Co nám řekne Geekbench. 
 
 
Nejdříve se můžeme podívat na specifikace. Máme tu 32C/64T procesor AMD Sharkstooth na platformě Whitehaven, což jednoznačně ukazuje na Threadripper. A pak tu máme celkem 8x 16 MB L3 cache, čili celkově 128 MB L3 cache a dle toho zase lze určit, že musí jít o Zen 2, neboť Zen a Zen+ mají poloviční L3 cache na jádro. A mimochodem, oněch 8x 16 MB L3 cache je určeno ne dle počtu čipů či čipletů, ale CCX. Logicky tak půjde o Zen 2 se čtyřmi čiplety na platformě Whitehaven, takže pokud jde o správné údaje, nic jiného než nový Threadripper to být nemůže. 
 

Co se týče výkonu, základní takt 3,6 GHz vypadá také uvěřitelně. Nové procesory EPYC sice na takovou hodnotu nedosahují ani s turbem, ovšem to platilo i pro první generaci těchto procesorů a oproti Ryzen Threadripper 1950X by 3,6 GHz v základu bylo 200MHz navýšení, ovšem spíše bychom mohli srovnávat s rovněž 32jádrovým Ryzen Threadripper 2990WX a to už je velice slušných plus 600 MHz.

Procesor byl testován pod 64bitovým Linuxem a získal jednovláknové skóre 5677 a vícevláknové 94772 bodů. To je oproti modelu 299WX asi o 18,5 % vyšší, což by napovídalo, že reálné takty v provozu zase o tolik vyšší nebudou. V porovnání s Xeonem W-3175X pak testovaný procesor ztrácí cca 5 procent.

AMD by mělo nové procesory Threadripper vypustit na trh někdy v říjnu. 

 

Zdroj: techPowerUp



reklama