reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si chystá také zenové Athlony

30.5.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD si chystá také zenové Athlony
Dalo se tušit, že AMD nezůstane pouze u výroby procesorů značky Ryzen a že si přichystá také levnější modely, ale byla otázka, jakou značku pro ně využije a zda půjde o nějakou starou, nebo novou. Volba padla na Athlon. 
Ostatně procesory Athlon byly před řadou let právě součástí úspěšných let společnosti AMD, když Intel se zrovna potýkal se stagnujícím vývojem architektury Netburst, kterou však měly už brzy nahradit Core 2 a později dnešní Core. Athlon je tak dobrá volba pro procesory, které budou založeny na nové architektuře AMD a konkrétně půjde o dva modely (prozatím). 
 
 
Dle serveru Anandtech to budou modely  Athlon 200GE (YD200GC6M2OFB) a Athlon Pro 200GE (YD200GC6M20FB), čili běžná a podniková verze toho samého procesoru. Určeny budou samozřejmě pro patici AM4 a stávající základní desky. 
 
Označení E nám napovídá, že půjde o energeticky efektivní procesory, což se ukázalo už ve specifikacích udávajících 35W TDP. Založeny budou na čipech Raven Ridge, což zase značí písmeno G a dále tu máme základní pracovní takt 3,2 GHz, dvě jádra nejspíše s SMT a 4 MB L3 cache. 
 
Starší Athlony pro FM2(+) byly v podstatě APU zbavené grafického jádra, ovšem nyní tu dle označení čipů grafika evidentně chybět nebude. Lze očekávat, že stejně jako procesorová jádra bude oproti APU Ryzen osekána a také bude mít snížené takty. Otázka je, jak moc osekaná bude. 
 
Z nových Athlonů se tak rýsuje zajímavé a potenciálně levné řešení pro rovněž levné sestavy HTPC či prostě domácí PC pro nenáročné uživatele. Jejich nástup lze očekávat v brzké době, protože už se objevily na seznamu kompatibilních procesorů s ASUS Crosshair VII Hero X470. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama