reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si chystá tři dosud neznámé HEDT čipsety

29.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD si chystá tři dosud neznámé HEDT čipsety
Vypadá to, že nová generace HEDT platformy firmy AMD nemusí nastoupit v očekávané podobě. Máme tu totiž hned tři čipové sady, a to konkrétně TRX40, TRX80 a WRX80. Co mají představovat? 
AMD má možnost připravit Intelu v oblasti HEDT procesorů a sestav stejné potíže jako v případě serverových procesorů. Obě firmy zde přitom využívají právě své serverové procesory. V případě AMD je to jasné, Threadrippery jsou téměř stejné jako EPYC a Intel zase loni ve stavu nouze využil Xeon Platinum pro vytvoření procesoru Xeon W-3175X s 28 jádry. Proti 64jádrovým EPYC a potažmo nyní i Threadripperům tak nemá co vyslat, pokud nejde rovnou o 56jádrové procesory tvořené dvěma čipy vedle sebe, ale ty Intel do HEDT segmentu s nejvyšší pravděpodobností nevyšle. Musel by pro ně připravit zvláštní platformu a jde i o to, že zájemci by se už opravdu nedoplatili. 
 
 
My přitom stále nevíme, jestli AMD opravdu nabídne až 64jádrové Threadrippery, nebo bude v tomto ohledu umírněné. Spíše lze očekávat, že to bude opravdu až 64 jader, nicméně ostatní výbava už bude do velké míry záviset na tom, jaký bude zde použit I/O čip, respektive v jaké konfiguraci. Může být prostě okleštěn na 4 paměťové kanály, což platilo pro Threadrippery doposud, ale nyní se ukazuje, že ne ve všech případech, když tu máme několik nových čipových sad. 
 
 
Server techPowerUp ukazuje i podrobnější specifikace nových čipsetů, které opravdu nabízí i 8kanálový přístup do paměti, a to až na TRX40 se čtyřkanálovým. Dozvídáme se také, že je tu zajištěna zpětná kompatibilita s čipsetem X399, což se tak týká právě nových Threadripperů a vypadá to, že ty na X399 nebo TRX40 prostě jen nevyužijí polovinu svých paměťových kanálů. To by tak znamenalo, že tu je prostě a jednoduše stejný I/O čip jako v procesorech EPYC Rome, ovšem ne nutně ve všech modelech. 
 
Máme tu i silně naznačeno, že nové Threadrippery mohou mít až 64 jader, respektive že budou mít více než 32 jader. A je možné, že právě modely s 32 a méně jádry budou mít i čtyři paměťové kanály, zatímco výkonnější procesory jich budou mít osm. A pak je tu ještě jedna otázka, a sice v čem se budou lišit čipsety TRX80 a WRX80, neboť tabulka ukazuje pro oba to samé. Je možné, že v ničem zásadním a že AMD takto odlišuje čipsety určené pro desky běžných výrobců (Asus, Gigabyte, atd.) a pro desky pro pracovní stanice od firem jako TYAN. A právě Asus si už má připravovat první modely s TRX40, a sice Prime TRX40-Pro a ROG Strix TRX40-E Gaming. 
 


reklama