reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si připravilo výkonný SoC s Ryzenem, Vegou a GDDR5

3.8.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD si připravilo výkonný SoC s Ryzenem, Vegou a GDDR5
Na PC už dobře známe APU či už rovnou SoC, které kombinují procesorová jádra Ryzen a grafické GPU generace Vega. Jde o APU známá jako Raven Ridge. Ovšem AMD si připravilo i něco jiného, ale bohužel pro čínský trh. O co jde?
AMD se tak zasloužilo o novou nabídku exkluzivně pro čínské hráče, která přichází v podobě herního PC či konzole od jisté firmy Zhongshan Subor. AMD má jistě dobře spočítané, že o takový produkt bude v Číně zájem a dá se předpokládat, že jeho výkon vyladilo především pro to, aby stačil pro místní populární MMO hry a vypadá to, že i pro PUBG tu bude výkonu dost. 
 
 
Co se ale dozvíme o tomto řešení? Dle tiskové zprávy jde o jeden čip, který zahrnuje procesor Ryzen, grafiku Vega a paměti GDDR5, což tedy vypadá jako poněkud nepřesná informace. AMD paměti GDDR5 nevyrábí, respektive si nenechává vyrábět a ty navíc nemá žádný smysl integrovat do jednočipových řešení. Jde tak spíše prostě jen o další APU, které je na desce propojeno s 8 GB paměti GDDR5, která slouží jako hlavní operační paměť, což je výhoda právě pro grafiku. Lze ale očekávat, že funkce čipsetu budou v APU zabudovány zcela, takže v takovém případě by se dalo mluvit o plnohodnotném SoC.
 
Ta v případě APU pro PC dojíždí právě na chabé propustnosti pamětí DDR4, což se v případě Kaby Lake-G řeší pomocí pamětí HBM2. Pokud jde ale o paticové platformy, stále jsme odkázáni jen na DDR4, kvůli nimž ani nemá smysl příliš navyšovat výkon GPU v těchto APU. 
 
Škoda jen, že si AMD asi něco jako SoC pro počítače Zhongshan Subor nepřichystalo také pro náš trh, však by z toho mohla vzniknout zajímavá maloformátová herní PC pro méně náročné zákazníky. Však posuďte sami. Dané SoC je vybaveno čtyřmi jádry Zen (4C/8T) na taktu 3 GHz, což je srovnatelné s Raven Ridge, ale Vega má zde rovnou 24 CU na 1,3 GHz, čili 1536 Stream procesorů, což je srovnatelné právě s drahými Kaby Lake-G. Oproti Ryzen 5 2400G tak můžeme očekávat více než dvojnásobný grafický výkon, a to už musí stačit i pro AAA hry ve slušné kvalitě ve Full HD. 
 
SoC pro čínský trh také podporují technologii FreeSync a pracují s ovladači Radeon Software Adrenalin Edition, takže i když není nikde ani slovo o tom, pro jaký operační systém jsou výsledné počítače/konzole určeny, nejspíše to budou Windows. A je to ostatně logické, protože jde o herní kompatibilitu. Dá se tak uvažovat i o tom, že by AMD skutečně teoreticky mohlo tento produkt vypustit i na deskách (např. Mini ITX) pro ostatní trhy a my na něm mohli založit svá DIY PC pro obvyklé OS.
 
Subor plánuje vypustit své modely na konci srpna a půjde nejdříve o herní PC. Do konce roku budou následovat konzole, což bude hardwarově to samé, ale se speciálním OS. 
 
Zdroj: TZ AMD


reklama