reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD slibuje odolnější procesory Zen proti Meltdown a Spectre

31.1.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD slibuje odolnější procesory Zen proti Meltdown a Spectre
Šéfka společnosti AMD vedle zveřejnění finančních výsledků své firmy také uvedla informace, které se týkají řešení ochrany proti exploitům Meltdown a Spectre. Nepůjde už jen o softwarové záplaty. A co 7nm Vega?
Finanční výsledky firmy AMD víceméně odpovídají očekáváním. Napomohli jí těžaři kryptoměn, kteří v poslední době zvýšili svou aktivitu a rozhodně to zatím nevypadá, že by měli brzy ztratit zájem o nové grafické karty. To se ale spíše netýká procesorů Ryzen, EPYC či Threadripper, v jejichž případě jde nyní spíše o to, aby se našla spolehlivá ochrana před Meltdown a Spectre, která by měla pokud možno nulový dopad na výkon. V tomto ohledu má AMD před Intelem výhodu v tom, že jeho procesory nejsou až tak náchylné. Nicméně to neznamená, že AMD může tento problém ignorovat, to zdaleka ne. 
 
 
Lisa Su tak slíbila, že nové procesory Ryzen známé jako série 2000 nebo také architektura Zen+ bude vybavena záplatami na úrovni procesorového mikrokódu. To je ostatně očekávané řešení, neboť AMD nemohlo mít dostatek času na to, aby pozměnilo samotnou architekturu těchto procesorů. Pro koncového uživatele to znamená, že by se už o softwarové záplatování své sestavy neměl sám starat, neboť lze předpokládat, že s ochranou proti Meltdown a Spectre přijdou už první verze BIOSů nových desek. A co se týče těch starých desek, pro ty ¨tak jako tak budeme potřebovat aktualizovaný BIOS, aby v nich nové Ryzen 2000 vůbec korektně fungovaly.  
 
Příští generace procesorů AMD, která bude mít již architekturu Zen 2 a použije 7nm výrobní proces, bude mít příslušnou ochranu již zabudovánu právě na úrovni své architektury. Zde je otázka spíše ta, co taková věc provede s výkonem procesorů z hlediska IPC, čili výkonu na takt. To se však nejspíše stejně nedozvíme, neboť to nebude možné v rámci generace Zen 2 vyzkoušet. Návrhy procesorů Zen 2 (tape out) mají být dokončeny ještě v tomto roce a pak v tom příštím je můžeme očekávat na trhu. 
 
AMD nakonec ohlásilo, že už brzy bude dokončen návrh 7nm čipů Vega, s čímž evidentně nebylo zas tak moc práce vzhledem k tomu, že v zásadě půjde "jen" o zmenšené 14nm Vegy (die-shrink). Nejde tak ještě o architekturu Navi, která byla slibována dříve a je velká otázka, zda se AMD stále spokojí s maximálně 4096 Stream procesory. Vzhledem k použitému výrobnímu procesu by jich mohlo být mnohem více, ale to se teprve uvidí. Jisté je pouze to, že nejdříve budou tato nová GPU nasazena na kartách pro AI či prostě GPGPU. 
 


reklama