reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Threadripper 3000 zmizely z roadmapy, proč?

6.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Threadripper 3000 zmizely z roadmapy, proč?
AMD se dříve netajilo s tím, že letos chce vyslat na trh nové 7nm procesory EPYC, Ryzen i Ryzen Threadripper. Jenomže právě Threadrippery z poslední roadmapy zmizely, takže se můžeme ptát, co se děje?
Je to jednoduché. Máme tu dvě roadmap s naprosto stejným označením, které se prostě týkají produktů chystaných pro tento rok. Procesory Ryzen Threadripper třetí generace v ní figurovaly ještě v březnu, i když u nich na rozdíl od ostatních nebylo ani přibližně určeno, kdy mají dorazit na trh. 
 
 
Nyní tu ale máme novou roadmap z května, kde jsou jediné dvě změny. Jednak už byly na trh vypuštěny Athlon Pro Mobile druhé generace a pak ze seznamu vypadly právě chystané Threadrippery. 
 
 
Těžko si lze představit, že by AMD v této prezentaci udělalo chybu a Threadrippery do ní omylem nezařadilo. Spíše můžeme uvažovat o tom, že tyto procesory prostě letos nepřijdou a zákazníci se budou muset spokojit s 12nm řadou. Ale proč? O tom se dá pouze spekulovat a uvažovat o tom, že to má co do činění s výrobou. AMD má na trh brzy uvést 7nm EPYC, desktopové Ryzen i karty Navi, takže je možné, že pro Threadrippery už nebudou k dispozici kapacity, ostatně ty měly přijít později a my víme, že 7nm linky firmy TSMC mají být v druhé polovině roku už plně vytíženy.  
 
AMD ale může mít i jiné pohnutky. Třeba sedí na velkých zásobách dosud neprodaných starších Threadripperů, které ostatně představují zboží pro velice úzký profil zákazníků. Případně pro něj může být výhodnější prodat 7nm čiplety v procesorech EPYC, o něž je ostatně stále velký zájem. Nebo to snad má co do činění se zvyšujícím se počtem jader řadových Ryzenů? Ať je to jak chce, 7nm Threadrippery letos asi nedorazí. 
 


reklama