reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Vega 64 za 499 USD byla asi jen "úvodní nabídka" a karty budou dražší

16.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Vega 64 za 499 USD byla asi jen "úvodní nabídka" a karty budou dražší
Zajímavé zprávy přichází z fór OC UK, dle nichž byly stanovené ceny 399 a 499 USD za karty AMD Radeon RX Vega 56 a 64 jen v rámci úvodní nabídky a platily jen pro první zákazníky. Jaké ceny tak mají platit?
Tyto zprávy musí ještě potvrdit samotné AMD, ale vypadá to, že grafické karty Radeon RX Vega 56 a 64 skutečně stojí více, než bylo inzerováno. Dle OC UK (viz OC3D) pro tyto karty neplatí ceny 399 a 499 USD, stejně jako pro Vegu Liquid Cooled Edition nepaltí 599, ale 699 USD. 
 
skutečně 499 USD? 
 
Tyto ceny prý byly nastaveny jen v rámci úvodní nabídky pro první zákazníky, což by ale znamenalo, že u nás v podstatě nikdy neplatily, neboť RX Vega nejsou ještě zdaleka k dispozici, i když v nabídce obchodů už pár dní jsou. Potenciální zákazníci jsou z toho pochopitelně rozladěni a také lze říci, že tím mohla být do velké míry ovlivněna také závěrečná hodnocení recenzentů. 
 
Pokud je skutečně pravda, že oficiálně uváděné ceny platily jen pro první várku RX Vega zaslanou do obchodů, pak je to od AMD nemístná manipulace. Tuto skutečnost podporují infromace od Gibbo z OC UK, dle jehož vyjádření má cena 450 liber v britských obchodech za základní verzi RX Vega 64 brzy poskočit o dalších 100 liber, a to v blízké budoucnosti, i když zatím se neví kdy. 
 
Tyto zprávy zapříčinily, že první várky RX Vega byly v řadě západních obchodů už v podstatě vykoupeny a další zákazníci si už budou muset připlatit, přičemž náplastí na bolístku budou aspoň dva bundlované tituly, a to Prey a Wolfenstein II. 
 
 
To vše by také vysvětlovalo ceny, které zákazníci obvykle vidí v amerických obchodech, kde částky odpovídají právě ohlášeným cifrám navýšeným o 100 dolarů. Co se týče našich obchodů, tam je situace ještě podivnější. Dle srovnávacích serverů je v nabídce jen RX Vega 64 se vzduchovým i vodním chlazením, přičemž vzduchová verze od Sapphire přijde na 16 tisíc korun s DPH a stejný model od MSI alespoň na 29 tisíc. Podobné rozdíly jsou i mezi vodou chlazenými kartami Sapphire a MSI. Zatím je to ale stejně jedno, neboť žádná z nich není reálně dostupná a bude nejdříve až od konce tohoto měsíce. 
 
Co ale mohlo firmu AMD k takovému cenovému veletoči vést? Můžeme uvažovat o tom, že jde opět o snahu odradit těžaře kryptoměn, o čemž svědčí snaha nabízet karty v balíku s hrami nebo se slevami na další hardware. V každém případě jde dle reakcí veřejnosti o poněkud nešťastný způsob. 
 
Zdroj: OC3D
reklama