Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vskutku urychluje nástup 7nm produktů

27.8.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD vskutku urychluje nástup 7nm produktů
Nedávno se objevila informace, že můžeme ještě letos od AMD očekávat spotřebitelské 7nm produkty, ovšem k tomu můžeme být ještě stále skeptičtí. Mark Papermaster ovšem potvrdil, že AMD jde do 7 nm naplno. 
Mark Papermaster (AMD, Chief Technical Officer) se trošku rozpovídal o pokroku jeho firmy směrem k adopci 7nm výrobních procesů. Jak dobře víme, využije v tomto ohledu jednak služeb firmy GlobalFoundries, tak TSMC a už pár měsíců má k dispozici první zkušební čipy, jako je nová verze GPU Vega. 
 
 
Papermaster k tomu řekl, že v AMD věděli, že 7 nm bude velká výzva, ale vsadili na ni a přesunuli na vývoj odpovídajících produktů své hlavní zdroje. Jak v analogii řekl, "nechtěli jsme si v těchto vodách jen smočit palec, skočili jsme do nich rovnýma nohama". Zatím to vypadá, že se tento skok firmě AMD vyplatí, protože má po hubených letech šanci předhonit Intel právě s ohledem na výrobní proces a tu nejspíše využije. 
 
AMD původně chtělo vypustit na trh první 7nm GPU Vega v roce 2019, ale nakonec se tak stane ještě letos, ovšem to opravdu nebudou spotřebitelské produkty. Půjde o profesionální karty Radeon Vega Instinct, které byly představené už na Computexu a my se dozvěděli, že nabídnou 32GB paměti HBM2. Otázka je, do jaké míry to budou jen zmenšené verze existujících 14nm čipů Vega a nás bude velice zajímat především to, jakou budou mít spotřebu a na jakých taktech budou pracovat. To nám totiž leccos řekne o tom, co můžeme očekávat od příštích herních grafických karet, i když ty by měly být založeny už na architektuře Navi. Můžeme snad od nich očekávat také podporu ray tracingu? 
 
 
Papermaster také prozradil, že v příštím roce budou následovat 7nm procesory EPYC pro servery, které pak budou následovat 7nm procesory Ryzen pro naše desktopy. Od celého 7nm procesu si pak dle něj můžeme slibovat očekávané, a sice dvojnásobný výkon na watt, takže to vypadá, že příští rok bude opět velice zajímavý. 
 
Nakonec se Mark Papermaster věnoval i konkurenci, respektive postavení firmy AMD vedle Intelu, které by dle něj bylo dost silné i v případě, že by ten dokázal zdárně dokončit vývoj svého 10nm procesu v tomto roce. To se ale nestane, takže pozice firmy AMD bude tímto prostě ještě silnější. Intel ostatně sám potvrdil, že 10nm proces ve velkém nenastoupí před posledním obdobím roku 2019. 
 
Zdroj: Hexus.net


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.