reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Expreview: AMD chce dostat na trh 7nm spotřebitelské produkty ještě letos. Opravdu?

22.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Expreview: AMD chce dostat na trh 7nm spotřebitelské produkty ještě letos. Opravdu?
Dle serveru Expreview chce AMD značně urychlit nástup nových produktů, které budou založeny na 7nm čipech. Chce je dostat na trh již v tomto roce, a to kupodivu ne v podobě grafických karet, i když jak se to vezme. 
Expreview informuje, že na základě informací od analytiků ze Citygroup by AMD mohlo již letos vyslat na trh první 7nm produkty, které budou určeny pro běžné spotřebitele. My bychom očekávali, že tím bude reagovat spíše na nástup nových GeForce a uspíší nástup GPU Navi, nebo nakonec přeci jen připraví herní verze 7nm GPU Vega. V záloze by pak ještě byl brzký nástup procesorů Zen 3. generace, i když to by nedávalo smysl. Ve skutečnosti ale má jít o 7nm APU Raven Ridge. 
 
 
Samotná společnost AMD přitom na konferenci Hotchips uvedla, že ještě v tomto roce budou odhalena efektivnější APU a přímo mluvila o Raven Ridge, jenomže nepůjde ono nakonec jen o nějaké efektivnější 12nm APU, která pouze doplní nabídku starších 14nm modelů? Toť otázka. 
 
AMD také už dříve uvedlo, že s ohledem na produkci 7nm procesem budou mít prioritu 7nm čipy Vega a 7nm EPYC, což je logické. Onou Vegou bude Vega 20, která se dle všeho dostane pouze do profesionálních akcelerátorů a pak to jsou serverové procesory EPYC, takže se nelze divit snaze využít ten nejlepší proces prioritně u produktů, z nichž koukají vyšší marže. Spotřební 7nm produkty se od AMD letos nečekaly. 
 
 
Díky serveru Anandtech se můžeme podívat na snímek z prezentace, který ukazuje Raven Ridge pro rok 2018, které mají vyšší poměr výkonu a spotřeby než Raven Ridge z minulého roku. Budeme předpokládat, že desktopové Raven Ridge série 2000 patří ještě do minulého roku, a pak by AMD skutečně mělo ještě letos nabídnout něco nového. 
 
Jak ale Videocardz informují, ze stránek AMD věnovaným cíli o zvyšování energetické efektivity čipů se můžeme dozvědět jednu podstatnou věc. Mezi Raven Ridge 2018 patří také čip Ryzen 7 2800H, z čehož vyplývá to, že ten bude stále patřit do stejné série jako již dlouho známé modely. AMD by něco takového zcela jistě neudělalo v případě, že by nová APU už byla 7nm, to bychom si četli už o sérii 3000. 
 
  • AMD Reference Platform, “Raven Ridge 2018” AMD Ryzen 7 2800H, 2x8GB DDR4-3200, Samsung VLV2560 SSD, Windows 10 x64 16299.64, Graphics Driver: 23.20.768.0, 1920×1080 
A ostatně by bylo samo o sobě divné, kdyby bylo prvním 7nm produktem, který si můžeme koupit, pouze o trošku výkonnější APU pro paměti DDR4-3200. 


reklama