reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vydělalo méně, ale vzrostly mu marže

2.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD vydělalo méně, ale vzrostly mu marže
Jako obvykle krátce po Intelu zveřejnilo své finanční výsledky také AMD, které se dle očekávání nemohlo těšit z tak vysokých tržeb a zisku jako před rokem, ovšem nezanedbatelně vzrostla jeho hrubá marže.
Tržby za první kvartál tak šly meziročně dolů o 23 % a mezikvartálně o 10 %, a to na 1,27 miliard dolarů. Lisa Su to označila i tak za slušný výsledek. AMD zaznamenalo výrazný nárůst hrubé marže, a to meziročně z 36 na 41 procent, za což dle CEO mohou především dvojnásobné tržby z prodejů procesorů EPYC, Ryzen a datacentrových GPU. 
 
 
Nicméně čistý zisk firmy AMD se značně ztenčil i kvůli vyšším výdajům, a to na 16, respektive 62 milionů dle GAAP a non-GAAP principů.
 
Jak se na tom všem ale podílely jednotlivé divize? AMD stále uvádí výsledky spojené Computing and Graphics, která se svými 831 miliony tržeb a propadem meziročně o 26 % nejvíce ovlivňuje celkové výsledky. Dá se říci, že toto je následek prudkého poklesu prodejů grafických karet, který jen částečně dokázaly vylepšit prodeje procesorů a GPU akcelerátorů. To alespoň v meziročním srovnání. V tom mezikvartálním se projevil i pokles prodejů běžných procesorů Ryzen. 
 
Divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom pak utržila 441 milionů, což je o 17 procent méně než před rokem, ale o 2 procenta lepší než na konci roku 2018. 
 
To vše se dalo očekávat vzhledem k tradičně slabému období roku i k tomu, co si AMD teprve chystá. Brzy na trh vypustí 7nm serverové i desktopové procesory, dále 7nm herní grafické čipy na nových kartách a nyní se také nacházíme na konci životního cyklu hlavních herních konzolí. Nové by měly přijít v příštím roce a jde právě o příležitost pro růst divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom. Zájem o datacentrové grafické karty má zase Google se svou platformou Stadia, čipy Radeon Pro Vega využije také Apple ve svých iMacích a zájem o mobilní Ryzen pro má jak HP, tak Lenovo, takže budoucnost vypadá dobře. 
 
Co se týče aktuálního kvartálu, ten ještě nebude ovlivněn 7nm spotřebitelskými produkty, nicméně tržby dle AMD porostou na 1,52 miliard (plus/minus 50 milionů). Takové číslo by znamenalo nárůst o 19 % mezikvartálně a pokles o 13 % meziročně. Marže mají zůstat na 41 %. 
 
Zdroj: TZ AMD


reklama