reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vysílá na trh první serverové procesory EPYC

21.6.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD vysílá na trh první serverové procesory EPYC
Zcela nepřekvapivě se dříve než Threadripper dostávají na trh serverové procesory platformy EPYC od AMD, které jsou v nejvýkonnějších 32jádrových verzích již dostupné. Zbylé modely pak přijdou na konci července. 
AMD vyslalo na trh procesory EPYC před Threadrippery, což vypadá jako logické rozhodnutí, neboť jimi osloví serverový trh, který je mnohem lukrativnější než HEDT. Bude na něj dodávat až 32jádrové procesory, které přijdou s cenou až 4200 dolarů, v čemž se jistě skrývá vysoká marže pro AMD. Však EPYC jsou složeny ze čtyř osmijádrových čipů pospojovaných rozhraním Infinity Fabric a pokud to poněkud zjednodušíme, můžeme říci, že jde o čtyři procesory Ryzen vedle sebe a pokud jde o ten nejvýkonnější 1800X, ten se prodává za 500 dolarů. 
 
 
Nicméně AMD by v případě EPYC nemělo mít zapotřebí bojovat proti Intelu nastavením nízkých cen, však nabídne 32C/64T procesory se slušnými takty i výbavou, které rozhodně nebudou přehnaně náročné na energii. Stačí se podívat na následující výčet: 
 
 
 
Tyto procesory jsou rozděleleny do dvou skupin dle toho, zda jde o modely určené pro dvoupaticové (2P) systémy nebo jednopaticové (1P). Daleko více je tak dvoupaticových a jim vévodí model EPYC 7601 se 32 jádry na 2,2 až 3,2 GHz, osmi kanály pro 2666MHz DDR4, 128 linkami PCI Express 3.0 a TDP 180 W. Na každý 8jádrový čip tak připadá jen 45 W, a tak není divu, že takty nejsou hnány až tam, kde se pohybují desktopové Ryzen. 
 

Co se týče propojení jednotlivých samostatných čipů, to obstará známé rozhraní Infinity Fabric, které poslouží i při komunikaci jednotlivých procesorů ve dvoupaticovém systému. V rámci jednoho procesoru je každé jádro spojeno přímo se všemi ostatními pomocí obousměrných datových linek. Ty by už zde ale neměly být taktovány na stejnou fyzickou frekvenci jako operační paměti, ale namísto toho budou vždy pracovat na pevné frekvenci a nabídnou 42 GB/s při aktivní spotřebě 0,7 W na jednu obousměrnou. 
 
Ve dvoupaticových systémech je vždy jeden osmijádrový čip propojen s tím stejným čipem v druhém procesoru, takže pokud jde o komunikaci libovolných dvou, zapotřebí budou maximálně dva skoky. Jsou tu tak celkem čtyři linky Infinity Fabric mezi paticemi, a to každá s propustností 38 GB/s. Zde už je spotřeba vyšší, a sice 2,75 W na jednu. 

EPYC jsou tedy tu, ale co nám v této cenové hladině nabízí Intel? Jeho serverové Skylake se zatím zastavily na nabídce 4 jader, takže ty nepředstavují konkurenci, a tak musíme jít dále ke generaci Broadwell, jíž vévodí 22C/44T čip Xeon 2699v4. Ten má velice podobnou cenu jako EPYC 7601, čili 4115 USD a za ni nabídne takty 2,2 až 3,6 GHz a TDP 145 W. To je oboje lepší, ovšem EPYC 7601 má podstatnou výhodu v deseti fyzických jádrech navíc. 
 
 
Intel by měl však v dohledné době představit nové serverové procesory Skylake-EP v čele s modelem Xeon E5 2699 v5, který také má 32C/64T a jeho takty začnou nejspíše na 2,3 GHz. Intel tak nabídku firmy AMD dle očekávání přinejmenším dorovná. 
 
Samotné AMD zatím vypustilo na trh čtyři nejvýkonnější modely pro dvoupaticové servery a ostatní si připravuje na konec července. 
 
Zdroj: AMD
reklama