reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zvýšilo prodeje Radeonů o 22,6 %, ubírá Nvidii

28.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
AMD zvýšilo prodeje Radeonů o 22,6 %, ubírá Nvidii
Podle společnosti Jon Peddie Research se za poslední čtvrtletí prodalo o 22,6 % grafických karet AMD více než v tom předchozím. To je opravdu výrazný nárůst, nicméně Nvidia má v dedikovaných grafikách stále výrazný náskok.
Ve společnosti Jon Peddie Research (JPR) se podívali na dodávky grafických karet za poslední čtvrtletí a přišli na docela zajímavá čísla. Společnosti AMD se navzdory problémům s ovladači hodně zadařilo a zvýšila své prodeje o 22,6 %. Velmi mírného nárůstu dosáhl Intel (+0,2 %) a naopak klesla Nvidia, i když jen o 1,9 %. Trh s GPU sice proti Q3/19 vzrostl o 3,4 %, nicméně meziročně (proti Q4/18) klesl o 1,3 % na 93 milionů kusů.
 
AMD Radeon logo
 
Zajímavé je i celkové zastoupení. Pokud totiž vezmeme klasické grafické karty i integrované čipy, vede Intel se 63% zastoupením a na druhém místě je AMD s 19 % i díky integrovaným Radeonům v procesorech Ryzen. Až třetí příčka náleží Nvidii s 18 %. Úplně jiná situace ale panuje na trhu dedikovaných grafických karet. Tam má AMD jen 27 %, zatímco Nvidia výrazně vede se 73 %. Dedikované grafiky byly podle výzkumu v 31,9 % počítačů (-0,19 %), další více než dvě třetiny tak připadají na integrované čipy v procesorech. Trh s PC se pak proti minulému čtvrtletí zvětšil o 1,99 %, meziročně pak o 3,54 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama