reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amiga 2500 z eBay obsahovala soubory s historickými projekty NASA

5.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Amiga 2500 z eBay obsahovala soubory s historickými projekty NASA
Na eBay se dají najít mnohé historické kousky ze světa počítačů a my chceme nyní mluvit o stroji Amiga, který bychom mohli zařadit spíše do výbavy domácnosti. Nicméně jde o tehdejší hi-end model Amiga 2500, který sloužil v NASA. 
Amiga 2500 je speciální verze Amigy 2000 vybavená akcelerátorovou kartou s 32bitovým procesorem Motorola 68020 či 68030. Základní verze byla představena již v roce 1987 právě jako první Amiga podporující rozšíření pomocí interních karet, což mohly být také SCSI adaptéry, paměti, síťové karty, grafické karty nebo právě karty s dalším CPU. Dokonce bylo možné využít i speciální "bridgeboard" A2088, která přidala kompatibilitu se standardem IBM PC XT. Šlo tak o všestranný počítač, který jsme v jeho době mohli považovat za hi-end. Rozhodně nebyl levný, však přišel na tehdejších 1500 dolarů, což je ekvivalentní alespoň ke 3000 dolarům zaplaceným v této době. 
 
 
Amiga 2500, která byla vyšťourána z nabídky eBay, prokazatelně patřila americké vesmírné agentuře NASA, na což ukazují jednak štítky na počítači, ale také data, která jsou dosud uložena v paměti. Počítač má na sobě štítky ještě z roku 2005 a dříve byl používán v telemetrických laboratořích. 
 

Ve výbavě počítače byly také dvě speciální desky, jež pomáhaly s analýzou telemetrických dat různých zařízení ve vesmíru a ty nesou 50pinové konektory pro zařízení SCSI, takže na ně byla nejspíše napojena nějaká úložná zařízení, na nichž byla data uložena. Dále počítač obsahuje na svou dobu slušných 16 MB operační paměti a právě i akcelerátorovou kartu s procesorem Motorola 68030 na 40 MHz. 
 
 
Čerstvý majitel si tento počítač hned vyzkoušel a na úložných zařízeních, která v něm zůstala, našel různé složky s programy a daty NASA, které se týkají historických projektů. Označeny byly jako AC.135, 141, 164, AURA, GP8, MS10, MS11, MS7, MS9, P91, TITAN, PEGASUS, TAURUS atd. Každý projekt má uloženy také zdrojové kódy v jazyce C, z nichž se kompilovaly programy pro komunikaci s různými vesmírnými zařízeními. 
 
Některé programy jsou také registrované se jménem Dave Brown a uvažovalo se o tom, že by to mohl být jeden z astronautů NASA. On sám by nám to už bohužel nemohl potvrdit, neboť zahynul při havárii raketoplánu Columbia v roce 2003. Do NASA vstoupil z námořnictva USA v roce 1996 a po dvou letech se kvalifikoval na pozici letového specialisty. 
 
​  
K dispozici je také video dokládající využití počítačů Amiga v NASA, ovšem je bohužel jen v nízkém rozlišení 144p. Nicméně vyplývá z něj, že uživatel tohoto počítače nejspíše nebyl astronaut Dave Brown, ale programátor Dave Brown, což samozřejmě dává větší smysl. Tato Amiga 2500 byla poslána dál, respektive je zase v nabídce k prodeji, ale za 5300 dolarů to je vskutku drahá kuriozita. 
 
Zdroj: HotHardware


reklama