reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Analytik předpokládá, že Apple se zbaví CPU Intel do roku 2020

18.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Analytik předpokládá, že Apple se zbaví CPU Intel do roku 2020
Známý analytik Ming-Chi Kuo specializující se na společnost Apple se rozpovídal o tom, jaký vývoj předpokládá v případě nasazení procesorů. Hlavní zpráva je ta, že firma by měla v dohledné době opustit procesory Intel. V prospěch AMD to ale nebude.
Díky vývoji v poslední době si lze udělat dobrý obrázek o tom, proč by Apple měl chtít co nejdříve opustit Intel, ovšem ne aby přešel k jinému výrobci procesorů, ale aby využil své vlastní, které si nechá vyrábět. Intel jednak v tomto roce musel opravovat řadu bezpečnostních chyb ve svých procesorech, které přinesly leckdy citelné snížení výkonu, protože musely být deaktivovány některé techniky architektury, jež jej zvyšovaly. Vedle toho Intel nedokázal včas přejít na 10nm výrobní proces a nyní je už zřejmé, že jej společnosti TSMC i Samsung předeženou. Intel tak musel v očích mnoha lidí ztratit své mojo. 
 
 
Nicméně je zřejmé, že Apple se nemohl rozhodnout na základě událostí z tohoto roku a svou akci musel plánovat už dříve, pokud má procesory Intel opustit do roku 2020. O tom nás informuje analytik Ming-Chi Kuo, který nemluví jen o počítačích, ale také o telefonech nebo oblasti automotive. Nejdříve však mají do konce roku 2020 přijít počítače Mac vybavené čipy přímo od Applu. Systémy Apple Cars s firemními čipy se mají objevit podstatně později, a to někdy v roce 2023. 
 
Kuo dále předpokládá, že v případě čipů Apple série A, které se využívají pro mobilní zařízení, bude mít svou dominantní pozici výrobce stále zajištěnou firma TSMC, na níž má být Apple čím dál více závislý. To i proto, že mezi těmito firmami neexistuje žádný konflikt zájmů, což se nyní o vztahu Apple - Samsung říci rozhodně nedá. A právě Samsung je nyní pro TSMC jedinou alternativou jako výrobce, který disponuje těmi nejpokročilejšími procesy. Vedle něj by mohlo Apple oslovit už jen Intel, což je už rovnou nesmysl. 
 
Dále tu máme předpověď že pro TSMC samotné bude výroba procesoru A12 větší úspěch než v případě A11, a to se má zvláště projevit v prvním kvartálu příštího roku. V případě procesoru A13 a poté i A14 (2019 a 2020) má být TSMC výhradním dodavatelem a v roce 2020 dle Kua přijde také s procesory pro počítače Mac, jež budou pochopitelně založeny také na architektuře ARM. Firmě Apple to umožní být zcela nezávislou na schopnosti Intelu přicházet na trh s novými procesory, na obzoru jsou také vyšší marže a schopnost lépe ovládat výsledné ceny produktů na trhu. 
 
Co se týče automobilových systémů, chystané "Advanced Driver Assistance Systems" mají umožnost autonomii řízení vozů čtvrté, nebo už konečné páté úrovně. Jde už o hardware, díky němuž by automobily vůbec nemusely nabízet volant a pedály. K tomu ale bude zapotřebí složitost a výkon, který zajistí výrobní proces TSMC na úrovni 5 či 3nm.
 
 


reklama