reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Android na Nintendu Switch? Jde to, ale…

25.2.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Android na Nintendu Switch? Jde to, ale…
Parta vývojářů dostala šílený, ale nikoliv zcela nesmyslný nápad. Na herní konzoli Nintendo Switch se rozhodli portovat Android. První zveřejněné video dokazuje, že i přes nespočet problémů funguje, ale před vývojáři stále zůstává pořádný kus práce.
Nintendo Switch vlastně není o moc víc než tablet s procesorem ARM (konkrétně Nvidia Tegra X1), i když výrobce se rozhodl použít svou vlastní uzavřenou platformu. Přesto se loni na jaře podařilo vývojářům využít chyby procesorů Tegra a spustit na herní konzoli Linux. Dvojice vývojářů Max Keller a Billy Laws se nyní rozhodla posunout laťku ještě výš, snaží se totiž na Nintento Switch portovat Android. Pokud by se jim to povedlo, vytvořili by z herní konzole skoro plnohodnotný tablet využitelný i pro jiné aktivity než hraní her. Na rozdíl od různých linuxových distribucí by nabídl známé uživatelské rozhraní plně přizpůsobené pro dotykové displeje a především širokou nabídku aplikací.
 
 
A jak tedy port dopadl? Začněme dobrou zprávou. Na Nintendu Switch se podařilo spustit Android Q (budoucí nástupce aktuálního Androidu 9.0 Pie) s funkčním Wi-Fi, Bluetooth i dotykovým ovládáním. Přibližně dvouminutové videu z Twitteru ukazuje, jak vývojář prochází nastavení systému a následně otevře internetový prohlížeč, ve kterém vyzkouší funkčnost vyhledávače Google. I přes poměrně silnou hardwarovou výbavu můžeme vidět, že reakce systému nejsou zrovna nejpohotovější. To ovšem zdaleka nebude jediný problém, který zatím znemožňuje běžné použití portu. V tuto chvíli (poslední port pochází z 24. února 2019) toho totiž více nefunguje než funguje.
 
 
Dosud se nepodařilo vyřešit problém s ovladači GPU, což způsobuje podivné barevné schéma na displeji i zmiňované problémy s výkonem. Zcela nefunkční je zvuk a konektor USB, daleko od ideálu je rovněž použití ovladačů Joy-Con. Vývojáři nadále usilovně pracuje na vylepšení portu, takže se třeba v budoucnu dočkáme plně funkční verze. Vzhledem k vysoké pořizovací ceně Nintendo Switch asi nikdy nebude ideálním tabletem s Androidem, ale port můžeme považovat i za určitou ukázku možností a schopností, případně může posloužit jako „hračka“ pro IT kutily.
 


reklama