reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aplikace Trend Micro vyhozeny z Mac App Store, získávaly data uživatelů

11.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Aplikace Trend Micro vyhozeny z Mac App Store, získávaly data uživatelů
Soukromí a bezpečnost uživatelů je velmi ožehavým tématem a zasílání různých dat, a to i diagnostických, může být problém. Přesvědčila se o tom společnost Trend Micro, jejíž aplikace posílaly data uživatelů zpět k vývojářům.
V dnešní době se hodně dbá na to, aby bylo zajištěno soukromí uživatelů a aplikace či webové stránky nezískávaly více dat, než je nezbytně nutné. Zasílání dat zpět vývojářům tak může být považováno za ohrožení soukromí a bezpečnosti, což se vymstilo společnosti Trend Micro. Té totiž z obchodu s aplikacemi Apple Mac App Store zmizelo několik aplikací, které posílaly data zpět do Trend Micro. Není jasné, zda je smazal Apple nebo Trend Micro na základě stížnosti.
 
Trend Micro logo
 
Šlo o aplikace Dr Cleaner, Dr Cleaner Pro, Dr Antivirus, Dr Unarchiver, Dr Battery a Duplicate Finder. Podle společnosti Trend Micro se ale nejednalo o žádné velké šmírování uživatelů. Aplikace totiž po instalaci jednorázově poslaly na servery společnosti obraz historie prohlížeče za posledních 24 hodin. Mělo to dle slov společnosti zvýšit bezpečnost a analyzovat, zda nedošlo k nějaké infekci malwarem nebo adwarem v nedávné době. O zasílání dat byl uživatel informován při instalaci a získaná data se pak ukládala na serverech AWS.
 
Trend Micro už se zasíláním těchto dat skončil, smazal nasbíraná data a identifikoval i chybu, proč tato data byla získávána i pomocí produktů, pro které tato data nebyla relevantní. Podle Trend Micro šlo o využití společné knihovny z antivirových programů, která se používala i v ostatních produktech značky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama