reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple a Epson asi půjdou ve Francii k soudu za plánované zastarávání

2.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple a Epson asi půjdou ve Francii k soudu za plánované zastarávání
Francie v roce 2015 postavila techniky plánovaného zastarávání elektroniky mimo zákon a nyní se možná poprvé využije. Soud totiž hrozí společnostem Epson za unáhlené výměny inkoustu i Applu za zpomalování telefonů.
Tzv. Hamonův zákon byl ve Francii zaveden v roce 2015 a nyní se patrně využije ke dvěma žalobám na velké výrobce elektroniky. Tento zákon si vzal na paškál problematiku plánovaného zastarávání, kdy výrobce do svých produktů umisťují součástky zajišťující nutnost výměny produktu po určité době. Pokud se zjistí, že výrobek obsahuje nějaký mechanismus, který daný produkt záměrně odstaví po určité době (nejčastěji krátce po uplynutí záruky), může být ve Francii potrestán pokutou až ve výši 5 % ročních prodejů a představitelé společnosti mohou ve vězení strávit i dva roky. Nyní dvě takové žaloby hrozí společnostem Apple a Epson.
 
Epson Expression XP-630
 
tiskárna Epson (ilustrační foto)
 
V případě společnosti Apple je to nedávná kauza se zpomalováním telefonů v případě starší baterie, čímž výrobce dle svých slov zajišťoval nesnižující se výdrž telefonu a prevenci proti případným selháním přístroje v důsledku nedostatečného napájení. Někteří to však vidí jinak a v postupném zpomalování telefonu spatřují snahu Applu o tlačení majitelů telefonů k výměně celého zařízení místo toho, aby jen vyměnili starší baterii. Kvůli tomu už v USA čelí několika žalobám od spotřebitelů. Apple toto zpomalování připustil, omluvil se za něj a nabídl snížení ceny výměny baterie na pouhou třetinu původní částky.
 
 
První společností, která ale za plánované zastarávání půjde ve Francii k soudu, bude nejspíš Epson, velmi známý výrobce tiskáren. V tomto případě šlo o to, že Epson měl informovat o prázdných náplních mnohem dříve, než byly skutečně prázdné a tlačit tak zákazníky k častějším výměnám. Je totiž velmi dobře známo, že výrobci tiskáren nevydělávali ani tak na samotných tiskárnách, nýbrž především na spotřebním materiálu k nim. Situace se trochu změnila v poslední době, kdy Epson přišel s ITS tiskárnami se superlevným tiskem i s originálními náplněmi. Tady už Epson nemá jak moc vydělávat na inkoustu (jedna lahvička na 4000-6000 stran za cenu 170 Kč tak některým vydrží i několik let), proto cena nejjednodušších tiskáren dávno není pod tisícovkou jak v minulosti, ale najednou se motá kolem 3 až 4 tisíc.
 
Připomeňme, že Francie nevyšetřuje pouze Epson, ale hrozba žalob visí i nad dalšími výrobci tiskáren jako jsou HP, Brother nebo Canon, který je s plánovaným zastaráváním v případě tiskáren zákazníky velmi často spojován v souvislostí s nechvalně známou chybou B200.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama