reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple chce v roce 2020 nahradit ve svých počítačích procesory Intelu

3.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Apple chce v roce 2020 nahradit ve svých počítačích procesory Intelu
Agentura Bloomberg informuje, že firma Apple má v plánu do dvou let nahradit procesory Intel ve svých počítačích, a to ne konkurencí od AMD nebo snad čipy jiné firmy. Hodlá si své procesory vyrábět, respektive designovat sama. 
V roce 2005 společnost Apple ohlásila, že její budoucí notebooky a desktopy budou založeny na procesorech x86 od společnosti Intel, což čistě z hlediska výkonu nebylo špatné rozhodnutí, protože Intel se v té době už vzpamatoval z éry procesorů Netburst a na trh začaly proudit procesory Core 2. Nicméně časy se opět mění a my můžeme spekulovat, že za novým rozhodnutím firmy Apple stojí jak případ s Intel Management Engine i s notoricky známými exploity Meltdown a Spectre. Lze tak usuzovat, že Apple chce mít kontrolu nad hlavní hardwarovou výbavou, kterou instaluje do svých počítačů. 
 
Mac s procesorem PowerPC G5 
 
Apple si přitom už navrhuje a nechává vyrábět vlastní procesory s označením A, které jsou ale určeny pro jeho mobilní telefony či tablety, takže pokud by chtěl tvořit i čipy pro desktopy, ty by musely být mnohem výkonnější i žravější. Dle Bloomberg to můžeme očekávat už za dva roky a pokud se skutečně dočkáme, je zřejmé, že takové procesory si Apple musí už nějaký ten pátek vyvíjet. 
 
Na druhé straně mince je ten fakt, že architektura x86 více zpopularizovala počítače firmy Apple u těch uživatelů, kteří rádi využili její hardware, ovšem s operačním systémem Windows a je tu také otázka zpětné kompatibility mezi novými procesory a starou softwarovou výbavou. Zde by pak mohla být řešením obdoba technologie Windows on ARM, která sama v dnešní době však postrádá podporu 64bitových aplikací, Hyper-V a některých API. 
 
Dále je tu otázka, co by tento krok znamenal pro hardware chystaný právě na příští dva roky. Však aktuální Mac Pro už jsou na trhu už slušnou řádku let, a to od roku 2013 a nelze si dobře představit, že by je Apple v příštích dvou letech nahradil novou řadou jen proto, aby nedlouho poté zcela opustil svět procesorů x86. Mac Pro jsou však dnes stále založeny přinejlepším na procesorové generaci Ivy Bridge a pak na AMD FirePro D700/D500/D300. 
 
Uvidíme, co z toho nakonec bude. Samotné společnosti Apple a Intel na tyto informace nereagovaly, ale akcie Intelu po jejich zveřejnění ihned spadly o devět procent, i když brzy na to šly zase nahoru. O zásadní otřes ale nejde, však nyní se od začátku letošního roku i přes bezpečnostní skandál stále motají kolem 50 dolarů za kus, kde nebyly nikdy v posledních pěti letech. 
 
Zdroj: Bloomberg


reklama