reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple doplatil Irsku 14 mld. EUR na daních, případ končí

20.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple doplatil Irsku 14 mld. EUR na daních, případ končí
Apple a Irsko měly dohodu o velmi nízké úrovně daní, která činila jen 0,05 %. To se ale nelíbilo Evropské komisi, která Applu nařídila zaplatit standardní daň. Tak se i nyní stalo a bylo doplaceno přes 14 miliard EUR.
Po dobu mnoha let měla společnost Apple dohodu s Irskem, které mu nabídlo velmi nízké daně ve výši pouhých 0,05 %. Taková spolupráce byla výhodná pro obě strany. Apple tak v EU skoro neplatil daně a to, co nakonec zaplatil, bylo pro Irsko stále velmi solidní množství. To je tak považováno za evropský daňový ráj, díky čemuž zde má evropské sídlo mnoho dalších amerických firem, jako jsou např. Facebook, Google nebo Microsoft. Takto nízká úroveň daní se ale nelíbila Evropské komisi, která to považovala za nefér vůči ostatním konkurentům a takto nízké daně za nelegální. Nařídila tak Applu doplatit chybějící daně za roky 2003 až 2014.
 
Apple logo
 
Proti rozhodnutí se odvolal Apple i Irsko, které tyto peníze svým způsobem nechce (ztrácí tím totiž status daňového ráje a stává se méně lukrativním pro zahraniční společnosti), nicméně koncem loňského roku Apple souhlasil, že tyto daně doplatí. Tak se i stalo a na účtu Irska přistálo zhruba 13,2 miliardy EUR jako chybějící daně a k tomu ještě dalších 1,2 miliardy EUR jako úroky. Irsko je nicméně stále proti a nelíbí se mu, že mu Evropská komise kecá do toho, jaké daně má od koho vybírat. Ať tak či onak, případ je nyní u konce a byl uzavřen.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama