reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple konečně aktualizoval nabídku počítačů Mac Pro

4.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Apple konečně aktualizoval nabídku počítačů Mac Pro
Společnost Apple v San Jose odstartovala svou letošní Worldwide Developers Conference (WWDC) a vedle jiných novinek tu měla potěšující zprávu pro lidi čekající na nové modely Mac Pro. K nim patří také nové monitory. 
Apple se přitom vrátil ke klasickému desktopovému formátu, takže Mac Pro už nebudou v podobě černých "trubek". Vypadat budou spíše jako staré PowerMac G5, ale samozřejmě v moderním provedení. Tomu nechybí kovové nohy a ze stejného materiálu vyvedená masivní madla. 
 
 
Ostatně půjde o 18 kg těžké stroje s rozměry 52 x 45 x 22 cm, k nimž si uživatelé mohou také od Apple nechat namontovat kolečka, pokud budou chtít. Nás ale může zajímat především to, co se může nacházet uvnitř. 
 
 
Je to až 28C/56T procesor Intel Xeon W, čili do desktopové podoby upravený serverový Xeon Platinum, jehož celkem dvanáct slotů DIMM může nést až 1,5 TB paměti DDR4 ECC (12 x 128 GB). Dále si můžeme navolit až 4 TB na SSD s rychlostí sekvenčního čtení 2,6 GB/s a zápisu 2,7 GB/s. 
 
Karty můžeme nainstalovat do osmi pozic s rozhraním PCIe, a sice čtyř pro dvouslotové karty, tří pro jednoslotové a jednu pro jednoslotovou a navíc krátkou, která je určena pro I/O kartu se dvěma USB 3.x a dvěma Thunderbolt 3. 
 
Co se týče grafických karet, ty budou k dostání na modulech MPX, což umožní využít až čtyři GPU, nejlépe pak Radeon Pro Vega II Duo. Apple také nabídne svůj akcelerátor Afterburner s programovatelným ASIC, jenž je schopen dekódovat video s výkonem 6,3 miliard pixelů za sekundu a zvládne až tři streamy v 8K ProRes RAW nebo dvanáct streamů 4K ProRes RAW v reálném čase. To všechno může zásobit energií až 1,4kW zdroj a chybět nebudou ani dva porty 10GbE, Wi-Fi ac a Bluetooth 5. 
 
 
Základní model však nabízí mnohem obyčenější sestavu v podobě 8jádrového Xeonu, AMD Radeon Pro 580X, 32 GB RAM a 256GB SSD, ale už to přijde na 6 tisíc dolarů s dostupností od letošního podzimu.  
 
 
K takovým počítačům pochopitelně také patří odpovídající monitory, přičemž nový Apple Pro Display XDR je nabízen jako 32" model s displejem Retina 6K. Apple tvrdí, že toto LCD má specifikace dalece překračující HDR, takže mluví o XDR - Extreme Dynamic Range. Dosáhne běžně jasu 1000 cd/m2 a ten maximální je 1600 cd/m2. Kontrast byl ohodnocen poměrem milionu ku jedné, barevná hloubka je 10bitová a povrch displeje má mít mimořádně nízkou odrazivost. K připojení bude stačit jeden Thunderbolt 3 na USB C a monitor má další USB C pro napojení dalších zařízení třeba pro jejich dobíjení. Cena byl stanovena na 5 tisíc dolarů. 
 


reklama