reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple má dle nových finančních výsledků hodnotu blízkou biliónu dolarů

1.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Apple má dle nových finančních výsledků hodnotu blízkou biliónu dolarů
Apple je jedna z nejdůležitějších technologických společností na světě, o tom není sporu. Nyní se pochlubila novými finančními výsledky, díky nimž lze říci, že její hodnota vystřelila směrem k celému jednomu biliónu dolarů. 
Finanční výsledky firmy Apple za její třetí kvartál tohoto roku dávají důvod ke spokojenosti. Firma za tento fiskální kvartál utržila celkem 53,3 miliard dolarů, což je meziroční zlepšení o 17 procent a představuje to zisk na rozředěnou akcii 2,34 dolarů, což je lepší hned o 40 procent. 
 
 
 
Po zveřejnění těchto výsledků se akcie firmy Apple vyhouply z cca 190 dolarů na téměř 198 dolarů, a hodnota firmy na trhu tak vzrostla. Nyní má Apple slušně nakročeno k tomu, aby se z něj stala první americká společnost s hodnotou bilionu dolarů. CEO firmy Tim Cook to komentoval tak, že uplynulý kvartál byl pro firmu vůbec nejlepší v historii a představuje po sobě již čtvrtý, kdy byl zaznamenán v procentech dvouciferný růst. 
 
 
The Wall Street Journal také poskytl informace o to, jak si stojí nejsilnější produkt firmy Apple, telefony iPhone. Ostatně můžeme z uvedené tabulky dobře vidět, že ten firmě dlouhodobě zařizuje zdaleka největší zisky, na něž zdaleka nedosáhnou ani všechny ostatní produkty dohromady. 
 
Prodeje iPhonů ve skutečnosti klesly, což se ale očekávalo, protože Apple si chystá nové modely na letošní září. Nicméně poptávka po dražších modelech iPhone X, 8 a 8 Plus zůstávala relativně stabilní, takže firmě Apple se vyplatilo, že se odhodlala ke zvednutí průměrných cen svých telefonů. Dle zveřejněných čísel vzrostly tržby generované vlajkovými produkty Applu (čili telefony) meziročně o 20 procent na 29,91 miliard, i když počet dodaných telefonů stoupl pouze o procento na 41,3 milionů. 
 
Co se týče iPadů, jejich dodávky vzrostly také o jedno procento, ale tržby na rozdíl od telefonů klesly o pět procent, namísto růstu. Prodeje počítačů Mac zase z hlediska kusů klesly o 13 procent a tržby o 5 procent, čemuž se vzhledem k zastaralé nabídce Applu nelze moc divit. Chystá se však podzimní hardwarová obměna počítačů Mac, takže se to snad brzy zlepší. Tržby z prodeje jiných produktů, jako jsou sluchátka, chytré hodinky Watch či zařízení pro chytrou domácnost zase velice slušně rostly, a to o 37 procent. 
 
Další zprávy hovoří o tom, že je na cestě už iOS verze 12 a mluví se o jeho podpoře dvou SIM karet, což by tedy platilo i pro (některé) iPhony. Vedle toho ale také přišla zpráva, že Apple byl z druhého místa výrobce chytrých telefonů svržen čínskou firmou Huawei, a to čistě z hlediska dodaných kusů na trh. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama