reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple macOS Big Sur: připraven na nové Macy s CPU z iPadu

23.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple macOS Big Sur: připraven na nové Macy s CPU z iPadu
Apple na WWDC 2020 představil spoustu novinek a mezi nimi byl i nový operační systém macOS Big Sur. Ten přináší především připravenost na nové Macy, které budou mít vlastní procesory od Applu. Ty nahradí nynější Intel.
Před několika okamžiky skončila vývojářská konference WWDC 2020 od Applu, která se věnovala především softwaru. Přesto jsme se tu dozvěděli i zajímavé novinky o počítačích Mac. Jak už hodně dlouho koluje internetem, Apple má u nových Maců přejít na své vlastní procesory a Apple to na WWDC i sám potvrdil. Ty totiž budou využívat stejných procesorů, které najdeme i v tabletech iPad. Prezentace ostatně využívala tyto nové Macy, které už neměly procesory Intel, ale své vlastní procesory, konkrétně Apple A12Z Bionic z nového iPadu Pro 2020 (označován také jako Apple Silicon). Apple řekl, že první takové počítače Mac se představí ještě v letošním roce a přechod na tuto platformu zabere zhruba 2 roky. Přesto se ještě objeví i nové počítače s procesory Intel. Budou ale už poslední.
 
Apple macOS 10.16 Big Sur
 
Přechod by měl být dle Applu velmi snadný pro uživatele i vývojáře. Uživatelé Maců mohou využívat aplikací překompilovaných na novou architekturu, přičemž Apple takto už předělal své aplikace a připraven je s některými aplikacemi např. už i Microsoft nebo Adobe. Pomocí Mac Catalyst a Xcode 12 stačí překompilovat aplikaci napsanou pro iPad a vytvořit nativní verzi pro macOS s upraveným uživatelským rozhraním pro počítače. Dle Applu tak celé předělání aplikace může být hovoto v řádu dnů.
 
Universal 2 pak umožní vytvářet aplikace, která zvládne obě platformy, tedy Intel i Apple. Dalším článkem do řetězce je nový nástroj Rosetta 2. Zatímco první generace dovolovala aplikacím pro PowerPC běžet na procesorech Intelu, druhá generace dovoluje běžet aplikacím pro Intel x86 běžet na procesorech Apple (založených na ARMu). Rosetta 2 překládá aplikace na novou platformu při instalaci, příp. některé další součásti za běhu (např. součásti JavaScriptu a některé pluginy).
 
Toto vše bude podporovat nový operační systém macOS Big Sur. I ten ukazuje, jak Apple prolíná všechny platformy do sebe a jak se macOS bude blížit systémům iPadOS a iOS. macOS Big Sur (macOS 11) tak dostane nové Control Center, nastavitelné widgety a přehlednější notifikace. Pozměnilo se uživatelské rozhraní a zapracovalo se i na prohlížeči Safari. Ten má být opět rychlejší a bezpečnější, což se zmiňovalo zejména při použití WebExtension API, tedy využití doplňků prohlížeče. Při keynote se vyzdvihovala možnost změnit si v pozadí v prohlížeči nebo možnost překladu stránek do jiného jazyka. Nemálo novinek ale známe z konkurenčních prohlížečů už nějaký ten pátek.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama