reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple přesune výrobu počítače Mac Pro zpět do USA

24.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Apple přesune výrobu počítače Mac Pro zpět do USA
Obchodní válka mezi USA a Čínou má další zajímavý dopad. Uvalení cel na dovoz zboží z Číny by natolik mohlo zvýšit cenu počítačů Mac Pro od Applu, že se společnost rozhodla začít je vyrábět opět v Texasu v USA.
Boj mezi Čínou a USA spojený se zvyšováním cel na dovoz zboží z Číny ovlivňuje nejen společnosti z této asijské země, ale i americké firmy. Jejich produkty, které jsou zde velmi často pro americké firmy vyráběny, totiž pod tato cla také spadají. Kvůli tomu se společnost Apple rozhodla, že její nový high-endový počítač Mac Pro bude nově vyrábět v Austinu, Texasu. Rozhodnutí ale pomohlo především to, že některé kritické součástky z Číny pro nové Macy Pro budou mít celní výjimky (spousta součástek se bude nicméně vyrábět i v USA). Ať tak či onak, výrobní náklady na výrobu nových počítačů vzrostou a je jen otázkou, nakolik se to promítne do jejich už tak vysoké ceny.
 
Apple Mac Pro 2019
 
A co je ten Mac Pro vůbec zač? Jde o high-endové PC, které může být opravdu velmi výkonným strojem. Základní verze má 8jádrový Intel Xeon W s frekvencí 3,5GHz, vrcholná verze ale může mít až 28jádrový Xeon W se základní frekvencí 2,5 GHz (turbo 4,4 GHz). Už v základu dostanete čtyři 8GB moduly (celkem 32 GB DDR4-2666), maximem je nicméně až neskutečných 1,5 TB RAM (12 modulů DDR4-2933 se 128GB kapacitou). Grafickou kartou je Radeon Pro 580X s 8GB GDDR5 paměti, můžete ale mít i Radeon Pro Vega II s 32GB HBM2 paměti, přičemž zde mohou být rovnou i dvě takové karty.
 
Pak se ani nelze divit tomu, že je tu 1400W zdroj. Nechybí ani 8 slotů PCI-Express a zajímavostí je i Afterburner karta pro akceleraci kodeků ProRes a ProRes RAW. Úložištěm může být 256GB SSD disk, což není mnoho, ale k dispozici je i možnost objednat si dva 2TB moduly. Sekvenční čtení může dosahovat rychlosti 2,6 GB/s, zápis dokonce 2,7 GB/s. Pokud jde o síťové rozhraní, dostanete tu rovnou dva 10Gb porty pro Ethernet. Do prodeje půjde letos na podzim za zatím nezveřejněné ceny. Ta základní by ale údajně měla být zhruba okolo $6000, cena vrcholné specifikace ale bude patrně rovna hodnotě luxusního vozu (už iMac Pro s 18jádrovým Xeonem a 256GB RAM je za více než 440 tisíc Kč).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama