reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple příští rok zpřístupní zdrojový kód počítače Lisa

28.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Apple příští rok zpřístupní zdrojový kód počítače Lisa
Fanoušci starší počítačové techniky si už brzy budou moci pohrát s operačním systémem počítače Apple Lisa z roku 1983. Těšit se tak mohou i pamětníci, kteří v té době na Lisu finančně nedosáhli, neboť šlo o počítač za deset tisíc tehdejších dolarů.
Přepočítáno s ohledem na inflaci by Lisa dnes přišla na cca 25 tisíc amerických dolarů, takže skutečně nešlo o lidový počítač. K jeho operačnímu systému se ale budeme moci brzy dostat díky Computer History Museum, jehož softwarový kurátor Al Kossow ohlásil, že byl úspěšně nalezen zdrojový kód pro OS Lisa i příslušné aplikace. Tento kód je aktuálně zkoumán samotnou firmou Apple a poté bude následovat jeho zveřejnění někdy v příštím roce. 
 
 
Jaký je ale příběh samotného počítače Lisa? Ten stojí v podstatě na počátku nevraživosti mezi Stevem Jobsem a Billem Gatesem. Lisa ale svému vzniku vděčí společnosti Xerox a její laboratoři PARC, do níž se vydali zástupci Applu podívat se na vývoj grafických rozhraní. Xerox byl přesvědčen, aby za úplatu včetně 100.000 akcií firmy Apple umožnil Jobsovým spolupracovníkům prozkoumat své technologie. Inženýři Applu za tři dny zjistili, co potřebovali a na základě technologií Xeroxu vytvořili Lisu. 
 
 
Lisa byla vskutku hi-endový osobní počítač své doby, který nabídl grafické uživatelské rozhraní (GUI), myš i souborový systém. Nicméně cena 10.000 dolarů byla opravdu příliš, Lisa se nesetkala s komerčním úspěchem a brzy byla zapomenuta ve světle počítačů Macintosh. 
 
Přinesla ale také zmíněnou nevraživost mezi šéfy firem Apple a Microsoft. Jobs totiž obvinil Gatese, že ten zkopíroval OS Lisy pro své Windows. Jenomže Bill Gates se na práci Xerox PARC podíval také a nechal se jí inspirovat, takže se dá říci, že si oba skutečně neměli co vyčítat. Ostatně dle Waltera Isaacsona (americký spisovatel a novinář) měla Gatesova odpověď Jobsovi znít: "Dá se spíše říci, že oba máme bohatého souseda se jménem Xerox a já se vloupal do jeho domu, abych mu ukradl televizor, ale zjistil jsem, že ty jsi ho už ukradl předtím".
 
 
Svůj příběh má také jméno Lisa, o čemž se traduje, že měl zlidštit obludnou náturu zakladatele firmy Apple. Oficiální vyjádření znělo, že šlo o zkratku slov Local Integrated System Architecture, ale Jobs později přiznal, že pojmenoval počítač po své nejstarší dceři (Lisa Nicole Brennan). 
 
Zdroj: Gizmodo


reklama