reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple údajně chystá 32" 6K monitor a větší MacBook Pro

18.2.2019, Milan Šurkala, aktualita
Apple údajně chystá 32" 6K monitor a větší MacBook Pro
Společnost Apple údajně letos chystá výrazné oživení na poli Maců a obecně počítačového hardwaru. Po letech se prý můžeme těšit na nový profesionální monitor a objevit by se mohly také nové větší MacBooky Pro.
Apple se snaží oprostit od závislosti na prodeji hardwaru a soustředí se na kategorii služeb, ze kterých může mít vysoké provize, nicméně to rozhodně neznamená, že by chtěl na hardware zapomenout. Tento rok by podle zvěstí kolujících internetem měl zapracovat více i na věcech kolem počítačů. Předně by se do výroby měl vrátit profesionální monitor, konkrétně se hovoří o 32" panelu s velmi vysokým 6K rozlišením, který by měl využívat Mini-LED podsvícení. Připomeňme, že poslední monitor od Applu, model Thunderbolt Display dostupný do roku 2016, měl 27" úhlopříčku a WQHD rozlišení. Poté se už Apple spoléhal na 27" monitor LG UltraFine 5K monitor.
 
Apple Thunderbolt Display
 
Hovoří se také o tom, že by se měla inovovat nabídka MacBooků Pro, ale to není nijak překvapivé (MacBooky se inovují pravidelně). Nejmenší 13" model by měl dostat podporu až 32 GB RAM, která zatím dostupná jen pro 15" model. Především by se ale měla objevit nová vlajková loď s větším displejem. Zprávy hovoří, že by měl mít 16" až 16,5" obrazovku a vrátí tak velkou úhlopříčku do nabídky po dlouhých 7 letech, když v roce 2012 skončila výroba 17" modelu MacBook Pro.
 
Každopádně my můžeme doufat hlavně v to, že se Applu podaří vyvarovat dvou problémů, které jej poslední dobou sužují. Prvně jsou to extrémně nadsazené ceny, které jsou výrazně vyšší než ty doposud už tak hodně vysoké (velmi dobře to jde vidět na slabých prodejích hodně předražených iPhonů XR a XS, které by se měly zlevňovat). Produkty Apple nikdy nebyly levné, ale cenové sebevědomí Applu v posledním roce už i pro mnohé zastánce Applu přehnalo přijatelné meze. Za druhé doufejme, že produkty opravdu pořádně otestuje před uvedením na trh, aby MacBooky Pro nestíhala jedna aféra za druhou (u poslední generace zejména klávesnice a vadně nastavené chlazení). Za tu cenu to byla opravdu ostuda.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama