reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple údajně selhal ve vývoji 5G modemů, i iPhone 15 má využívat Qualcomm

3.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple údajně selhal ve vývoji 5G modemů, i iPhone 15 má využívat Qualcomm
Apple už před několika lety koupil divizi 5G modemů od společnosti Intel. Jak se ale zdá, té se nedařilo pod Intelem a nedaří se jí ani pod Applem. Proslýchá se, že vývoj 5G modemů nejde podle plánů a nedočká se jich ještě několik generací iPhonů.
Apple a Qualcomm se nemají moc rádi, zároveň se ale navzájem dost potřebují. Apple však chce snížit svou závislost na jiných a v případě Intelu se mu to velmi hezky podařilo. Jeho procesory řad M1 a M2 nabízí solidní výkon při velmi dobré efektivitě a dostaly se už do téměř všech řad produktů značky. Apple by chtěl mít i vlastní modemy pro 5G a byl to právě Intel, od něhož před 3 lety koupil divizi 5G modemů. Jenže vylámal si na nich zuby Intel a jak to vypadá, o moc lépe nepořídil ani Apple.
 
Apple iPhone 13
 
Analytik Ming-Chi Kuo totiž ve tweetu zveřejnil informaci, že vývoj 5G modemů u Applu nejspíš selhal a těch z vlastní jablíčkové stáje se nedočkáme nejen v iPhonech 14 letos v září, ale podle všeho se neobjeví ani v iPhonech 15, které by se pravděpodobně měly objevit v září 2023. Qualcomm by tak měl být i v příštím roce 100% dodavatelem 5G modemů pro iPhony. Předpokládá se však, že to Apple nevzdá a ve vývoji bude dále pokračovat.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama