reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple vylepšuje HomeKit, asistent Siri míří na produkty třetích stran

8.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Apple vylepšuje HomeKit, asistent Siri míří na produkty třetích stran
Společnost Apple chce více rozšířit svůj systém digitálního asistenta Siri a chytré domácnosti přes HomeKit. Asistent Siri totiž nově nabízí své funkce pro produkty třetích stran a ten tak poskytne své služby mnohem širšímu množství produktů.
Apple si sice obvykle hraje na svém "vlastním písečku", ale v některých oblastech se přeci jen více otevírá světu. Nyní se to týká jeho digitálního asistenta Siri. Ten bude nově moci být integrován do produktů třetích stran a být tak více konkurenceschopnou alternativou ke Google Assistant a Amazon Alexa, které jsou podporovány obrovským množstvím hardwaru. Systém chytré domácnosti HomeKit tak tímto může dostat významnou vzpruhu. Apple přidal podporu standardu Matter, za kterým stojí i Amazon, Google nebo Samsung.
 
Apple Siri
 
Od verze iOS 15 se také příkazy asistenta Siri budou zpracovávat přednostně na zařízení a nikoli v cloudu. Tím se má zvýšit pocit bezpečí i rychlost zpracovávání. Toto bude fungovat na zařízeních s procesorem A12 Bionic a novějšími, tedy např. s iPhony XS/XR, 11, 12, SE 2. generace a novějšími iPady. Bez internetového připojení pochopitelně Siri nebude schopna provést některé příkazy vyžadující aktuální data z Internetu.
 
Pro chytrou domácnost tu máme několik dalších nových funkcí. Home Keys dá telefonu funkci klíčů k domu při využití podporovaných chytrých zámků, takto můžete dostat i klíče např. k pokoji v hotelu. HomePod rozšiřuje schopnosti např. ovládáním Apple TV, tvOS pak přidává možnost návrhů na to, na co se dívat. Stačí jen vybrat členy domácnosti, kteří sedí před TV, a systém na základě jejich historie sledování vybere obsah, který by se mohl líbit všem. HomeKit nabídne ale i lepší provázání s hodinkami Apple Watch. Ty nyní umožňují používat funkci interkomu (např. i spojení s domovním zvonkem nebo přístup k systému detekce balíčků přede dveřmi).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama