reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple vypouští do světa iPhone 5

13.9.2012, Jan Vítek, aktualita
Apple vypouští do světa iPhone 5
Společnost Apple si připravila svůj zatím nejtenčí model telefonu iPhone, který nabídne inovovaný hliníkový design, 4" displej Retina, čip A6 a rychlé bezdrátové rozhraní. Zhruba o tom iPhone 5 je. Oproti předchozímu modelu iPhone 4S je...
Společnost Apple si připravila svůj zatím nejtenčí model telefonu iPhone, který nabídne inovovaný hliníkový design, 4" displej Retina, čip A6 a rychlé bezdrátové rozhraní. Zhruba o tom iPhone 5 je. Oproti předchozímu modelu iPhone 4S je tento telefon lehčí i tenčí, a to konkrétně s rozměry 123,8 x 58,6 x 7,6 mm a hmotností 112 gramů.





Displej oproti předchozí verzi narostl o půl palce (zvětšila se výška, ne šířka) a především dostal rozlišení 1136 x 640. Slibuje lepší podání barev a vyšší jas pro dobrou čitelnost i na slunci. Co se týče sítí, pak nový iPhone podporuje LTE (kromě GSM/EDGE, EV-DO, HSPA, HSPA+ a Dual-Carrier HSPA) a vedle toho dvoupásmové Wi-Fi 802.11n s propustností až 150 Mbps.

Nový čip A6 má poskytnout úspornější provoz a na druhou stranu více než dvojnásobný výpočetní a grafický výkon v porovnání s předchůdcem A5. Více informací o něm výrobce neuvedl. Namísto toho se zaměřil na kameru iSight, která nabídne rozlišení 8 Mpix, safírové sklíčko na objektivu proti poškrábání a možnost jednoduše tvořit panoramatické fotografie s celkovým rozlišením 28 Mpix. Při natáčení videa se zase máme těšit z lepší stabilizace, detekce až 10 obličejů a možnosti v jeho průběhu pořizovat fotografie. Vepředu pak je kamera FaceTime HD schopná záznamu videa v 720p (zadní samozřejmě zvládne Full HD)





iPhone 5 také obsahuje nový konektor Lightning, který má být při menších rozměrech odolnější než starý. K dispozici bude rovněž adaptér Lightning-to-30-pin. Co se týče audia, zde se dočkáme směrového mikrofonu (či mikrofonů?) s funkcí potlačení okolního hluku a také nových sluchátek Apple EarPod s lepší ergonomií a vyšší odolností.

Jako operační systém se uplatní iOS 6 s celkem 200 novinkami (dostanou jej také starší modely od 3GS), kam patří zbrusu nové Maps, integrace Facebooku do kontaktů a kalendáře, nové funkce Siri s podporou více jazyků, atd. Telefon bude k dispozici v černé/břidlicové a bílé/stříbrné barvě. Očekávat jej můžeme 28. září s obvyklou cenou iPhonové novinky. Více se o telefonu dozvíte u výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ Apple
reklama