reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APWorks Light Rider, elektrická motorka vyrobená pomocí 3D tisku

22.5.2016, Milan Šurkala, aktualita
APWorks Light Rider, elektrická motorka vyrobená pomocí 3D tisku
3D tisk se dá použít k výrobě nejrůznějších věcí a dokonce se pomocí této technologie dají vyrábět dopravní prostředky. Společnost APWorks, která je součástí Airbus Group, "vytiskla" superlehkou elektrickou motorku o hmotnosti pouze 35 kilogramů.
APWorks je společnost spadající pod Airbus Group a nově má na kontě velmi zajímavý dopravní prostředek. Je jím nový motocykl Light Rider, jehož hmotnost činí pouhých 35 kilogramů. To ale není jediná zajímavost. Jeho rám byl totiž vyroben pomocí 3D tisku a 30 mikrometrů tenkých vrstev. K výrobě použili kovový prášek a speciální hliník používaný v letectví (Scalmalloy). Výsledkem je, že tento 3D-vytištěný rám váží jen 6 kilogramů.


APWorks Light Rider


Výrobce hovoří, že pevnost rámů je podobná jako u titanu a 3D tisk byl nutný k tomu, aby mohli vyrobit rám s bionickým designem, který vidíte dole na snímku (normálními metodami by se toho nedalo dosáhnout). Pochopitelně, 3D tisk byl využit jen k výrobě rámu, ostatní součásti jsou standardní. Motocykl Light Rider má 6kW elektrický motor s točivým momentem 130 Nm. Maximální rychlost činí 80 km/h a z rychlosti 0 na 45 km/h se dostane během 3 sekund. Na vyměnitelnou baterii dokáže ujet 60 kilometrů.


Rám APWorks Light Rider


Společnost APWorks plánuje "vytisknout" jen 50 kusů této motorky a je možné si ji předobjednat. Bude stát nemalých 50.000 EUR bez daně.



Zdroje: lightrider.apworks.de, engadget.com, extrahw.com

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama