reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic vyslal na trh levné pasivy pro procesory AMD i Intel

11.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Arctic vyslal na trh levné pasivy pro procesory AMD i Intel
Arctic navazuje na starší model Alpine 11 novým chladičem Alpine 12 Passive a Alpine AM4 Passive. Ty nám mají zajistit zcela pasivní chlazení moderních desktopových procesorů, ovšem s jedním podstatným omezením. 
Arctic Alpine 11 byl představen v roce 2016 jako levný pasiv pro procesory Intel. Jde v podstatě jen o kus extrudovaného a dobroušeného hliníku s vysokými žebry a to samé jsou i nové modely Alpine 12 Passive a Alpine AM4 Passive. Ty se liší pouze v tom, že první je určen pro patice LGA 115x a druhý pak pro moderní patici AM4 firmy AMD. 
 
 
Cena těchto chladičů byla stanovena na 14 liber či 13 dolarů, což je celkem adekvátní částka, i když bychom si mohli představit i nižší. Větší problém ale budeme mít s výběrem procesoru, a to především v případě firmy AMD, neboť tyto chladiče dokáží pasivně uchladit modely s TDP do 47 W. 
 
Když zapomeneme na zastaralé 28nm procesory, tak máme na výběr leda z desktopových APU Raven Ridge, jejíchž TDP se pohybuje mezi 35 a 65 W, přičemž i 65W modely lze nakonfigurovat na 45W TDP. To ale brzy nemusí být jediná možnost, protože na trh mají přijít také dosud oficiálně neohlášené modely AMD Ryzen 7 2700E a Ryzen 5 2600E s TDP jen 45 W. Kdyby si tak jen AMD připravilo i levnější Ryzen 3 se sníženou spotřebou. 
 
Chladiče se dodávají s teplovodivou pastou MX-2, která bude už aplikovaná na jejich styčnou plochu. Rozměry jsou 95 x 95 x 69 mm v případě verze pro Intel a Apline AM4 Passive má odlišné rozměry, a sice 99mm x 99mm x 70mm, takže je celkově trošku větší. 
 
Uváděných 14 liber představuje cca 410 korun, ovšem oba chladiče jsou již reálně k dispozici, a to kupodivu i za ceny výrazně nižší, a to i pod 250 Kč. To už je vcelku příjemná cena. 
 
Zdroj: Arctic


reklama