reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Argentinská žena může opět normálně dýchat díky průdušnici vyrobené 3D tiskem

26.7.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Argentinská žena může opět normálně dýchat díky průdušnici vyrobené 3D tiskem
V lékařství už není technologie 3D tisku žádnou horkou novinkou, přesto její používání není ještě běžné. 3D tiskárna pomohla i argentinské ženě, která měla poškozenou průdušnici. Lékaři jí vyrobili novou. 
Technologie 3D tisku se osvědčuje v robotice, stavebnictví, ale také v oblastech medicíny. 3D tiskárny dokážou levně vyrobit protézu přímo na míru, čehož využil britský otec, který takto vyrobil umělou končetinu pro svého malého syna a založil firmu. Nový život mohla díky 3D tisku začít i žena pocházející z Argentiny. Pomohl jí vytištěný implantát průdušnice, díky kterému je opět schopna vykonávat běžné aktivity, jako je normální dýchání.

Kvůli komplikacím způsobeným nemocí nemohla žena mluvit a ani pohodlně jíst. 3D tištěný implantát byl ale navržen přesně podle Argentinčiny anatomie a tyto činnosti ženě opět umožnil. Vyroben byl z biologicky odbouratelného materiálu, pacientce ho implantovali lékaři z nemocnice Centro de Salud v argentinském Tucumánu.
 

Žena jménem Antonia Albarracín byla první, kdo podstoupil implantaci podobného druhu v jihoamerické zemi. 3D tištěná průdušnice měla být do těla pacientky implantována téměř před osmi měsíci a žena se z operace dobře zotavila. Po úspěchu první operace tým lékařů provedl podobnou už podruhé a je přesvědčen, že 3D tištěný implantát může pomoct mnoha lidem.

Sama pacientka je z výsledku šťastná a prohlašuje, že tato operace jí změnila život. Co se nákladů na operaci týče, 3D tištěný implantát byl poskytnut zdarma, protože vše probíhalo ve veřejné nemocnici. Lékaři však prohlašují, že náklady na 3D tisk průdušnice a na operaci jsou poměrně vysoké. S tím, jak se technologie vyvíjí, by ale 3D tisk měl pomáhat vylepšovat život stále více lidí za nižších finančních výloh.

Zdroj: 3ders.org
reklama