reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM ukončilo spolupráci s Huawei kvůli nařízení Trumpa

23.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
ARM ukončilo spolupráci s Huawei kvůli nařízení Trumpa
Administrativa Donalda Trumpa nařídila ukončení spolupráce americkým firmám s čínskou společností Huawei kvůli obchodní válce a obavám z různých forem špionáže. Spolupráci tak ukončilo dokonce i britské ARM.
Technologie společnosti ARM najdeme v nejrůznějších procesorech mnoha výrobců, vedle tradičních Snapdragonů od Qualcommu jsou to i Exynosy od Samsungu nebo Kiriny od HiSiliconu (Huawei). A právě zde se projeví důsledek obchodní války Donalda Trumpa s Čínou a obavy USA ze špionáže pomocí technologií společnosti Huawei. Americké společnosti mají nyní zákaz spolupráce s tímto gigantem, což se už odrazilo v tom, že Huawei nebude moci ve svých telefonech využívat technologie Googlu, konkrétně mnoho součástí operačního systému Android jako např. Google Play. Zákaz má ale i mezinárodní přesah. Svou spolupráci a ukončení licencování technologií nerada oznámila i britská společnost ARM, která sídlí v Cambridge a vlastní ji japonská skupina SoftBank Group.
 
Huawei logo
 
Jde totiž o to, že vývoj probíhá i v laboratořích v USA (v Austinu v Texasu a v San Jose v Kalifornii) a návrhy společnosti tak mají i své americké kořeny. Ačkoli tak HiSilicon řádně platil za licencování technologií ARM, nově díky banu nebude možné v licencování pokračovat a vážně je tak ohrožena budoucnost procesorů HiSilicon Kirin včetně nejnovějšího modelu Kirin 985, který by se měl objevit v nových telefonech společnosti (např. Mate 30). Huawei a jeho značky by si tak musely vyvinout úplně nové procesory bez těchto technologií podobně, jak to teď hrozí i s mobilním operačním systémem. Ten je však ve vývoji už několik let.
 
ARM logo
 
Samo ARM ale z banu není nadšeno a spolupráci by chtělo co nejdříve obnovit. Doufá, že se ho nakonec ban nebude týkat a s Huawei bude moci dále pokračovat. Dle svých slov si váží svých čínských partnerů, nicméně je také nuceno se podvolit politickým tlakům. Huawei by mělo mít zásoby součástek s americkým původem ještě na několik měsíců, takže by ještě mohlo nějakou dobu fungovat, než dojdou zásoby. Připomeňme, že podobný ban v minulosti v podstatě dočasně zlikvidoval čínské ZTE, než byl ban stažen.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama