reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock Beebox jde za intelovské standardy

16.6.2015, Jan Vítek, aktualita
ASRock Beebox jde za intelovské standardy
ASRock už dříve ukázal svou variaci na Intel NUC, čili své počítače Beebox. Ty byly dle vyjádření této firmy jedním z nejobletovanějších produktů na Computexu, a to především proto, že nabízí více než konkurence.
Společnost ASRock se často i u svých základních desek snaží nabídnout specialitky navíc, čímž se tato firma snaží konkurovat firmě MSI i nesrovnatelně mocnějším hráčům, čili firmám Gigabyte a Asus. Nyní se ASRock pustil také do výroby minipočítačů na motivy NUC, které přijdou na trh v červenci a nabídnou 14nm procesory Intel řady Braswell.





ASRock už dříve oznámil, že Beebox bude využívat pasivní chlazení, pokud jde tedy alespoň o model L10. Ovšem na starších i novějších fotografiích můžeme vidět, že zadní strana je vybavena výdechem, jaký najdeme i u ventilátorem vybavených systémů NUC. Nová zpráva už o způsobu chlazení nemluví vůbec.





Věnuje se totiž něčemu jinému, a sice výkonu. ASRock se zaměřil na přehrávání videa v rozlišení 4K a multimédia vůbec. Firma říká, že i když Intel mluví o schopnosti svých NUC přehrávat video ve 4K díky podpoře High Efficiency Video Coding (HEVC/H.265), není to bezproblémové. V prezentaci byl využit neupřesněný model Intel NUC, na němž běželo video ve 4K, ovšem pouze ve snímkovací frekvenci kolem 12 FPS, což se samozřejmě za plynulé přehrávání nedá označit. Onen počítač byl založen na Intel N3700 SoC, což je 4jádrový Braswell s taktem až 2,4 GHz a 16 shaderovou grafikou a 8 GB paměti DDR3.





ASRock zjistil, že odpovědí na tento problém je využití dvoukanálového zapojení paměti DDR3 a využil dva 2GB moduly DDR3 ve svém Beeboxu, které prý zajistily plynulé přehrávání videa ve 4K při 30 snímcích za sekundu. Beebox přitom podporuje až 16 GB RAM DDR3L-1600.

Vedle toho se ASRock rozhodl, že bude podporovat zapojení třech monitorů, a to pomocí dvou rozhraní HDMI a jednoho DisplayPortu. Ke každému BeeBoxu bude také standardně dodávat malý dálkový ovladač, vybaví jej rozhraním USB 3.0 s konektorem typu C a rozhraním Wi-Fi 802.11ac, které bude moci fungovat jako Wi-Fi přístupový bod.

Počítač bude k dispozici v černém, bílém a zlatém provedení, ovšem zatím ještě nebyly oznámeny ceny. ASRock zatím také neuvedl, s jakým procesorem Braswell má na trh dorazit, ovšem to vůbec nevadí, protože dostupný je pouze jeden, tedy zmíněný Pentium N3700.

Zdroj: Hexus.net
reklama