reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock DeskMini GTX/RX: desktopový procesor a MXM grafika

1.3.2018, Jan Vítek, aktualita
ASRock DeskMini GTX/RX: desktopový procesor a MXM grafika
ASRock si připravil zajímavé počítače typu Barebone, čili PC v podobě polotovaru, do nějž si budeme muset dokoupit procesor a úložná zařízení stejně jako paměti. Tyto počítače přitom kombinují patici LGA 1151 a předinstalovanou grafiku formátu MXM. 
Mezi malé počítače se nově zařazuje také PC ASRock DeskMini, které nově přichází ve verzích GTX nebo RX podle toho, jakou grafickou kartou je vybaven. Jde přitom o karty formátu MXM, které jsou určeny především pro notebooky, takže obsahují mobilní verze GPU od NVIDIE a AMD. DeskMini tohoto provedení ale známe už od dob Kaby Lake a čipsetů 200 Series.
 
 
Samotný počítač bude k dispozici ve stylu barebone, takže až na grafickou kartu, základní desku a napájení v něm nebudou žádné hlavní komponenty. Vepředu nese vedle vypínače dva porty USB 3.1, z toho jeden typu C. Na levém boku pak ještě máme dva USB 2.0. 
 
 
Vzadu pak máme napájecí konektor pro externí adaptér, síťový RJ-45, čtyři porty USB a pro případ nouze také port HDMI využitelný s integrovanou grafikou v procesorech Coffee Lake. Samotné MXM karty ještě mají tři digitální porty - dva DisplayPort ( z tohojeden Mini) a jeden HDMI.
 
 
Z pohledu do interiéru je jasné, že ASRock pro tento počítač vytvořil desku Z370M-STX MXM, která vypadá, jako by ani nespadala do žádného obvyklého formátu. Ve skutečnosti ale jde o nový formát Micro STX, který má ale zatím daleko do popularity Mini ITX a jiných formátů. Kvůli MXM kartě se na ni nevešly desktopové sloty DIMM, a tak potřebujeme paměti DDR4 v podobě SO-DIMM, a to na taktu až 4000 MHz, pokud to moduly zvládnou. 
 
Do patice LGA 1151 můžeme umístit kterýkoliv Coffee Lake, ovšem s TDP do 65W, což bude v nejlepším případě Core i7 8700 se šesti jádry. Co se týče samotné grafiky, vybrat si můžeme mezi GTX 1060 3 GB, GTX 1080 a RX 580 8 GB, k nimž samozřejmě dostaneme také příslušný chladič na rozdíl od procesoru. Dle vzezření počítače by ale neměl být problém použít originální BOX chladič. 
 
Tato PC, alespoň dle specifikací starších verzí, mají celkem tři sloty M.2 pro SSD a z toho dva pro PCIe a jeden pro SATA. Vedle toho tu jsou ještě dvě rozhraní SATA 6 Gb/s. Celkové rozměry počítače jsou 213 x 154,5 x 82 mm.
 
V dnešní době jsou přitom tyto počítače kvůli nedostupnosti grafických karet mnohem více atraktivní než jindy. Však starší model s čipsetem B250 pro Kaby Lake a grafikou NVIDIA GeForce GTX 1060 (6GB GDDR5) je u nás skladem a přijde na 17.000 Kč. Samotná grafika přitom přijde reálně na cca 11 tisíc korun, takže za zbývajících pět získáme od ASRock také desku, skříň a napájecí zdroj, a to je konkurenceschopná nabídka. Nicméně dle aktuálního přehledu dostupnosti karet to vypadá, že ta se zlepšuje, takže i tak bude lepší spíše čekat, než se unáhlovat a navíc budou grafiky v těchto počítačích spíše v podobě slabších mobilních verzích se sníženým TDP a takty.
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama