reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock H81TM-ITX R2.0: nízká deska s DC napájením

12.8.2014, Jan Vítek, aktualita
ASRock H81TM-ITX R2.0: nízká deska s DC napájením
V dnešní době je to především společnost ASRock, která své základní desky přizpůsobila pro napájení pomocí externích adaptérů. Dnes přichází na trh nový model formátu Mini-ITX, který je také velmi nízký.
Základní deska ASRock H81TM-ITX R2.0 tedy není příliš podobná jiným malým deskám, které nesou socket LGA 1150. Její design byl přizpůsoben tomu, aby na výšku zabírala pouze minimum místa, takže mezi zadními porty nejvýše vykukují dvojice USB portů, pasivní chladič čipové sady Intel H81 je nízký a namísto slotů DIMM jsou využity naležato umístěné sloty SO-DIMM. Nicméně i tato deska je vybavena jedním slotem, a to PCI Express 2.0 x4, jehož případná karta dokáže nízký profil desky řádně narušit a pak je tu také otázka, jakým způsobem bude chlazen procesor. Deska je totiž určena pro desktopové procesory Haswell (max 65 W TDP), které potřebují aktivní chlazení.





Deska ASRock H81TM-ITX R2.0 tedy sama o sobě je nízká, ale nevyřeší za vás chlazení procesoru, nicméně dostupné skříně většinou nabídnou prostor alespoň na to, aby se dovnitř vešel originální BOXovaný chladič. Případně jsou na trhu ještě nižší modely.

Co se týče výbavy této desky, pak mezi zadními porty se ukrývá kulatý napájecí konektor pro 19 V. Rozměry tohoto konektoru výrobce obvykle popisuje v manuálu, ale ten se na jeho stránkách ještě neobjevil. Jak můžete také vidět na fotografiích, není tu žádný standardní ATX konektor, takže 19V adaptér je jedinou možností. Mezi zadními porty máme dále dva USB 3.0 i 2.0, obrazové DVI a HDMI, gigabitový Ethernet a nakonec dva audio porty.





Napájení procesoru je třífázové a pak je třeba nějak napájet i úložná zařízení, pro něž tu máme dva porty SATA 6 Gbps. Poslouží k tomu konektor SATA Power, jenž zvládne právě dvě zařízení. Na desce je ještě konektor mini PCIe, ale ten je určen jen pro poloviční karty a mSATA neumí.

Veškeré specifikace naleznete na stránkách výrobce (viz zdroj). Otázkou je, kdy se tento produkt dostane na trh a s jakou cenou.

Zdroj: TZ ASRock
reklama