reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock jde do Braswellu a chystá osm desek i pro DC napájení

20.5.2015, Jan Vítek, aktualita
ASRock jde do Braswellu a chystá osm desek i pro DC napájení
Společnost ASRock se rozhodla připravit hned osm základních desek vybavených úspornými procesory Intel Braswell, čili 14nm nástupcu Broadwellu. Reaguje tak na nedávnou novinku firmy Asus a své modely si připravuje také MSI.
Co se týče společnosti Asus, ta představila model N3150M-E vybavený v současnosti nejlepším procesorem Brasswell, a to čtyřjádrový Celeron N3150. Jde o přímého nástupce generace Bay Trail s architekturou Silvermont, který má ještě dva souputovníky, a to Celeron N3050 a N3000, jež mají pouze dvě procesorová jádra, ale jinak srovnatelné parametry. Jedná se také o procesory s TDP pouhých čtyř nebo šesti wattů. ASRock je využije v celkem osmi základních deskách, ale ty se nemusí dostat na náš trh v plné nabídce. Z tabulky ale vyčteme, že ASRock se nechystá využít model Celeron N3000, ale namísto něj to bude N3700, a to už je Pentium.




ASRock N3050M


Ve firmě ASRock se rozhodli nahradit procesory Bay Trail na svých deskách modely Braswell, a to konkrétně namísto D1800 přijde N3050, Q1900 nahradí N3150 a konečně namísto Q2900 bude využit N3700. Všechny nové desky mají formát Micro ATX nebo Mini ITX, přičemž některé Mini ITX patří mezi "tenké" verze, čili se počítá s jejich nasazením v nízkých počítačových skříních. Můžeme očekávat, že některé budou mít namísto ATX konektoru pro klasický zdroj jen konektor pro napájení externím 19V adaptérem, a to by měly být modely N3150DC-ITX a N3150TM-ITX z konce seznamu.




- klikněte pro zvětšení -


ASRock si tedy opět připravil motherboardové specialitky, z nichž si budeme moci dobře vybrat. Očekávat můžeme i to, že procesory na těchto deskách budou chlazeny pasivně, což umožní TDP 6 W. To má i nejzajímavější z nich, Pentium N3700 se čtyřmi jádry, taktem 1,6 až 2,4 GHz, 2 MB L2 cache a 16shaderovou grafikou Intel HD s taktem 400 až 700 MHz. Není to tedy vůbec špatný procesor.

Výrobce také evidentně počítá, že tyto desky budou využity i ve firmách nebo obchodech, kde často ještě přijde vhod sériové a paralelní rozhraní, jimiž je vybaveno celkem pět z nich. Poslední deska v tabulce má navíc také rozhraní LVDS.

ASRock tedy nevypustí všech osm desek na všechny trhy, takže zatím nemůžeme říci, které z nich se objeví na tom našem. Za to může také vzrůstající obliba minipočítačů (Intel NUC a ostatní), které požírají trh právě těmto malým deskám.

Zdroj: Anandtech
reklama