reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock zařadil do nabídky minipočítač pro APU Ryzen formátu Mini-STX

28.1.2019, Jan Vítek, aktualita
ASRock zařadil do nabídky minipočítač pro APU Ryzen formátu Mini-STX
Formát Mini-STX už dobře známe jako takový kompromis mezi Mini-ITX a NUC. Nyní nám na něm společnost ASRock založila barebone, který je připraven pro 65W APU od AMD do patice AM4. Nejlepší volbou tak budou Raven Ridge. 
ASRock DeskMini A300 je založen na čipové sadě AMD A300, takže je jasné, odkud má své označení. Jde o barebone, čili počítač připravený na osazení standardizovanými komponentami, což bude konkrétně APU od AMD, paměti DDR4 v podobě SO-DIMM a pak M.2 SSD nebo úložná zařízení s rozhraním SATA. K dispozici je jednak základní verze A300 a pak i A300W vybavená Wi-Fi AC-3168 sadou založenou na čipu Intel. 
 
 
Jak j vidět z obrázku, formát desek Mini-STX má rozměry 140 x 147 mm (Mini-ITX má 170 x 170 mm). Díky tomu se na desku jednak ještě vejde desktopová patice a základní chladič, ale už ne dlouhé paměťové sloty DIMM a také slot PCI Express x16. Alespoň se ještě našlo místo pro dvoupatrový M.2, kde níže může být zmíněný modul pro rozhraní Wi-Fi (a Bluetooth) a nahoře SSD formátu 2280. 
 
 
Pro desky Mini-STX ještě nemáme na trhu dostatečný výběr skříní, což je dáno i tím, že zde se počítá s předními porty připájenými přímo na desku, takže ne s obvyklými standardizovanými konektory pro I/O vyvedené pomocí kabelů na povrch skříně. K takovým deskám se pak těžko dají dělat příslušné skříně, leda by všechny měly stejné porty na stejných místech, nebo by využívaly záslepky jako v případě zadních portů. A to by asi nevypadalo moc dobře, pokud by se výrobci nedohodli na nějakém jiném provedení, než je kus nacvakávacího plechu. 
 
 
Jak je vidět z poslední fotografie, napájení desky bude zajištěno externím adaptérem, který nám ASRock přibalí a půjde o 120W cihličku (19 V). Dovnitř si můžeme umístit jakékoliv 65W APU pro patici AM4, dále až 32 GB paměti DDR4-2933 MHz, pak jedno M.2-2280 PCIe SSD a dvě zařízení SATA (2,5"). 
 
Vzadu máme tři obrazová rozhraní ve složení D-Sub, HDMI a DisplayPort (zapojit lze všechny tři najednou), gigabitový Ethernet a pouze dvě USB (2.0 a 3.1). Vepředu jsou dva audio konektory a další dva USB 3.1 (C a A). Konektorů USB by se tak jistě hodilo více a nedá se říci, že by pro ně ASRock už nemohl najít místo, což platí i pro zadní audio. Na stránkách výrobce se ale dočteme ještě o dvou USB, které si lze vyvést na bok počítače, když si ovšem dokoupíme příslušný kabel. 
 
Ještě lze zmínit, že zařízení SATA si můžeme nakonfigurovat do polí RAID 0 nebo 1 a od výrobce získáme také volitelný procesorový chladič a montážní sadu VESA. Více informací je na stránkách firmy ASRock.


reklama