reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli v našem systému 139 nových planetek, k čemu poslouží?

1.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli v našem systému 139 nových planetek, k čemu poslouží?
Ve vnějších částech Sluneční soustavy obíhá pěkná řádka větších objektů, přičemž tím máme na mysli oblast za oběžnou dráhou Neptunu - poslední planety soustavy. Dalších 139 planetek bylo přitom nově objeveno díky Dark Energy Survey. 
Jak je zřejmé, Dark Energy Survey je projekt hledající známky temné energie, takže objev 139 planetek a zároveň transneptunických těles (TNO) je jen vedlejší výsledek. Mluví se ale také o tom, že použitá metoda by mohla v dohledné době konečně stanovit, zda tzv. devátá planeta opravdu existuje, nebo ne, i když o tom je nyní opravdu ještě předčasné mluvit. A pokud snad ne, pak by daná metoda měla přinést alespoň samotný objev dalších tisíců planetek v našem systému, takže těchto 139 je pouze začátek. 
 
 
Tělesa označovaná jako TNO se pohybují od Slunce více než 30x dále než Země (30 AU) a většinou jde o součást Kuiperova pásu (50 AU), jehož celkový objem hmoty má až několiksetkrát překračovat to, co najdeme v Hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem.  Aktuálně se ví o téměř 3000 TNO, ovšem dle odhadů jich má být na 100.000. 
 
Právě na základě jistých speciálních TNO začali astronomové mluvit o deváté planetě, neboť takové extrémní TNO (eTNO) mají velice zvláštní oběžnou dráhu, kterou by vysvětlovala právě přitažlivost nějakého velice hmotného objektu. Taková planeta by mohla být 15x hmotnější než Země a obíhat ve vzdálenosti 400 AU nebo i větší. 
 
 
Hledání deváté planety je ale stále bezvýsledné, ovšem čím více TNO se podaří identifikovat, tím více se mezi nimi může najít oněch speciálních eTNO a dle nich lze získat informace o pravděpodobné pozici oné planety, samozřejmě pokud vůbec existuje. A důležité je, že ze 139 nově nalezených objektů se právě sedm řadí mezi eTNO, a jde tak o velice důležitý příspěvek, ostatně jejich počet ještě před několika měsíci dosahoval jen cca tuctu. 
 
Nové TNO byly objeveny astronomy z Pennsylvánské univerzity, kteří se jali zkoumat data z Dark Energy Survey (DES). Tomuto projektu slouží jako hlavní nástroj Dark Energy Camera umístěná v Cerro Tololo (ne Trololo, prosím pěkně) Inter-American Observatory v Chile. Pedro Bernardinelli přišel s algoritmem, který dokázal v datech z DES najít pohybující se objekty. Poté bylo třeba vyloučit ty, které jsou již známy a také odfiltrovat falešné nálezy. Dosud se přitom stihla analyzovat jen malá část dat z DES a sám Bernardinelli předpokládá, že v dostupných datech se ukrývá zhruba dalších 500 dosud neznámých TNO, takže nejspíše i řada dalších eTNO. Stejná metoda se přitom může použít na další data, a to třeba z nové Vera C. Rubin Observatory, takže tu máme výhled na nalezení rovnou tisíců nových objektů. 
 
Dle předběžného průzkumu ale dalších sedm eTNO bohužel nijak neukazuje na existenci deváté planety. Kdyby nebyly známy žádné jiné eTNO, nikoho by prý ani nenapadlo ji na základě oněch sedmi hledat, takže zatím astronomové nemají k objevu deváté planety nijak blíže než předtím. 
 
Zdroj: Astronomy 


reklama