reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli ve vesmíru příklad kolize celých planet

15.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli ve vesmíru příklad kolize celých planet
Je logické, že ve vesmíru dochází i ke kolizím celých planet, ostatně takovým způsobem měl vzniknout i náš Měsíc a v podstatě i Země. Nyní se ale našel příklad takové kolize i mezi exoplanetami. Podívejme se na systém hvězdy Kepler-107. 
Kepler-107 je hvězda v Souhvězdí Labutě vzdálená přibližně 1700 světelných let. V jejím systému známe celkem čtyři planety a nyní nám půjde o Kepler-107b a Kepler-107c, čili dvě nejbližší planety. Ty obíhají svou hvězdu ve vzdálenosti pouze 0,04 a 0,06 AU, takže jejich rok trvá pouze 3 a 5 našich dní. V porovnání se Zemí jsou to výrazně větší planety, které mají asi 3,5 a 9,4násobek její hmotnosti. To bychom měli. 
 
 
Vůbec poprvé tak mají astronomové za to, že objevili exoplanetu, která přežila katastrofickou kolizi s jinou exoplanetou. Je to vše otázka hmoty a hustoty.  
 
Obě planety mají velice podobnou velikost, a to přibližně 1,5násobek průměru Země. Jak už ale bylo uvedeno, Kepler-107b je téměř třikrát lehčí než Kepler-107c, což znamená, že její materiál má také velice nižší hustotu. Dle dostupných informací lze určit, že to je v průměru asi 5,3 gramů na centimetr krychlový, což je srovnatelné se Zemí. Kepler-107c má ale hustotu kolem 12,6 gramů, což je extrémně vysoká hodnota i mezi různými exoplanetami, které byly dosud nalezeny. 
 
Astronomové se tak začali drbat na hlavě a přemýšlet, jak mohou mít tak blízké planety tak moc rozdílné hustoty svého materiálu, když se pohybují tak blízko u sebe. Už dávno vědí, že divoké projevy slunečního "počasí" mohou blízké planety připravit o atmosféru, nicméně o tom zde nelze uvažovat. Jednak je rozdíl ve vzdálenosti obou planet od jejich hvězdy celkem zanedbatelný a i kdyby by měla ta bližší přijít o atmosféru a ta vzdálenější ne, pak by právě ta bližší měla mít vyšší hustotu, ne nižší. 
 
 
Pak je tu ale další způsob, jakým může jedna planeta přijít o velkou část hmoty, a sice srážka s důstojným protivníkem. To je tak nyní bráno za nejpravděpodobnější příčinu toho, jak obě planety vypadají dnes. Je tak možné, že Kepler-107c se srazila s další a nyní už asi neexistující planetou, kvůli čemuž přišel o svůj lehčí vnější plášť a zůstalo husté železité jádro (viz video). Dle provedené studie by nyní mohlo planetu Kepler-107c tvořit železo z až 70 procent. Modelům počítajícím se srážkou navíc odpovídá i dnešní hmotnost a průměr dané planety, ale stále jde o hypotézu, na jejímž potvrzení se stále pracuje. Nicméně jiné vysvětlení zatím není. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama