reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové objevili nejjasnější mladou galaxii

10.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Astronomové objevili nejjasnější mladou galaxii
V klíčovém období věku našeho vesmíru byla objevena velice jasná galaxie, která už v té době měla svou supermasivní černou díru. Pomůže nám osvětlit dobu před 13 miliardami let, která je obvykle zahalena nepropustným závojem. 
Mladý vesmír je z našeho pohledu obvykle zahalen nepropustným závojem "temného věku". Však když se díváme na galaxii vzdálenou 13 miliard světelných let, ta se nachází ve vesmíru starém jen 800 milionů let, kdy se již objevilo světlo prvních galaxií. Tehdy právě končil onen temný věk vesmíru naplněného neutrálním vodíkem, čili vodíkem složeným z pozitivně nabitého protonu a negativně nabitého elektronu. 
 
Bavit se budeme o kvasaru s označením PSO J352.4034-15.3373, nebo zkráceně prostě P352-15. Kvasary nazýváme aktivní centra velkých galaxií, kde se nachází supermasivní černé díry, které se právě krmí a vypuzují do svého okolí proudy materiálů. Právě takový kvasar byl zachycen na následujícím snímku, a to právě 13 mld. světelných let vzdálený P352-15. 
 
 
Snímek zachycuje tři jasně viditelné oblasti, které mají napříč přibližně 5000 světelných let. Nachází se v jedné z prvních galaxií, které byly typicky menší a velice odlišné od těch dnešních z hlediska materiálového složení, nicméně i pro ně platilo, že mohou mít ve svém středu velkou černou díru. Právě i tyto objekty (vedle obrovských hvězd) posloužily jako jiskry, které "zažehly" neutrální vodík a reionizovaly jej, což známe prostě jako období reionizace. 
 
Snímek byl zachycen astronomy z National Radio Astronomical Observatory (NRAO), kteří použili zařízení VLA (Very Large Array) v Novém Mexiku. Ti mají různé názory na to, co mají představovat ony tři velké oblasti a především se má za to, že jedna z nich je samotný kvasar a zbylé dvě pak masivní výtrysk materiálu. To by logicky znamenalo, že onen kvasar je uprostřed, protože materiál vždy tryská na opačné strany od pólů černé díry. Jenomže v tomto případě má jít pouze o jednostranný výtrysk. A kde je onen kvasar? To není úplně jasné, protože další názor je ten, že je uprostřed a právě nalevo a napravo od něj se ukazují ony výtrysky.
 
V každém případě se na tento objekt astronomové ještě zaměří, protože by mohlo jít o nejvzdálenější objekt, v jehož případě budou moci s použitím dnešních nástrojů změřit rychlost tryskajícího materiálu, a to právě proto, že je velice jasný. Nicméně P352-15 není sama o sobě nejvzdálenější galaxie, která byla dosud zachycena. Toto prvenství patří galaxii GN-z11 vzdálené 13,4 miliard světelných let, a to už by opravdu mělo být na samotném prahu toho, co bude kdy možné, však v té době se měly tvořit vůbec první hvězdy. Ale uvidíme, třeba budeme muset naše představy o vývoji vesmíru brzy přehodnotit. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama