reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové poprvé spatřili pár obíhajících velkých černých děr

30.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Astronomové poprvé spatřili pár obíhajících velkých černých děr
Vůbec poprvé mohli astronomové pozorovat dvě supermasivní černé díry, které kolem sebe obíhají v relativní blízkosti. Využili k tomu nepřímé pozorování jejich projevů díky rádiovému zařízení Very Long Baseline Array (VLBA). 
Obvyklé je, že galaxie mají ve svém středu jednu supermasivní černou díru, což je případ naší Mléčné dráhy (Sagittarius A*) nebo i blízké galaxie Andromeda. Galaxie se ale běžně sráží a v důsledku spojují dohromady, což může způsobit, že se takové velké černé díry srazí a pokud jsou k tomu vhodné podmínky, galaxie může nakonec skončit bez jediné ve svém středu. 
 
6a00d8341bf7f753ef017c3310addc970b-500wi
 
černá díra o mase 100 milionů Sluncí uprostřed Andromedy viděná Hubblem
 
K něčemu takovému se možná schyluje ve středu eliptické galaxie 0402+379 vzdálené 750 milionů světelných let, kde se mají nacházet rovnou dvě černé díry, vedle jejichž kombinované hmotnosti je náš Sagittarius A* jen minitrpaslík. Ten má totiž něco přes 4 miliony Sluncí, kdežto tamní černé díry budou mít dohromady hmotnost cca 15 miliard Sluncí. 
 
A že se takové objekty obvykle nacházejí osamoceně ve středu své vlastní galaxie, pak můžeme mluvit o tom, že černé díry v 0402+379 jsou velice blízko u sebe. Obíhají se totiž ve vzdálenosti jen 24 světelných let, což se jim povede jednou za cca 30 tisíc let. 
 
Takové pozorování mohlo zajistit zařízení Very Long Baseline Array (VLBA) provozované nadací NSF (National Science Foundation), jež pozoruje vesmír v rádiovém spektru pomocí 10 antén umístěných mezi Havají a Karibikem. Díky velké ploše, na které se antény nachází, mohou astronomové velice detailně pozorovat okolní vesmír. Lepší by v tomto ohledu měl být snad už jen Event Horizon Telescope, který je jako "celoplanetární teleskop" vytvořen z celkem 9 zařízení umístěných v Antarktidě, Chile, Španělsku, Mexiku, Arizoně a na Havaji. Ten se už podíval přímo do středu Mléčné dráhy na Sagittarius A*, ale výsledky budou nejdříve až na podzim kvůli tomu, že data z Antarktidy dorazí až když se na jižní polokouli trošku oteplí (budoutransportována na pevných discích) a pak je ještě čeká analýza superpočítačem.
 
Galaxie 0402+379 byla pomocí VLBA sledována mezi lety 2009 a 2015, díky čemuž už mohl být zaznamenán pohyb obou černých děr. Je to tak vůbec poprvé co byly zaznamenány jako dva samostatné objekty pohybující se tak blízko vedle sebe, což z nich činí první pozorovanou binární supermasivní černou díru jako analogii k binárním hvězdám. 
 
Je to také známka toho, že 0402+379 se relativně nedávno (z kosmického hlediska) vytvořila ze dvou srazivších se galaxií. Časem se spojí i obě velké černé díry, ale to se stane až za několik milionů let a lze očekávat, že při této události vzniknou masivní gravitační vlny, které aktuálně loví zařízení LIGO

Lze očekávat, že výskyt takových párů velkých černých děr je poměrně běžný jev, neboť i galaxie se běžně spojují, čímž se z mladých a aktivních spirálních galaxií stávají staré a klidné eliptické galaxie, což je teorie, která dle nových údajů poskytnutých Hubbleovým teleskopem nemusí platit vždy. 
 
Galaxie 0402+379 bude i předmětem dalšího zkoumání, neboť astronomové jsou zvědaví na více informací o drahách obíhajících černých děr a chtějí přesněji určit jejich hmotnosti, což napoví, jakým způsobem proběhne jejich srážka a co se stane poté. 
 
Zdroj: Astronomy
reklama