reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus, ASRock, MSI a Gigabyte uvádí desky pro Threadripper

1.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Asus, ASRock, MSI a Gigabyte uvádí desky pro Threadripper
Společnosti Asus, ASRock, MSI a Gigabyte, čili čtyři nejdůležitější výrobci značkových základních desek pro PC, představují své modely platformy X399 pro procesory AMD Threadripper. Co nabízí?
Procesory Threadripper už 10. srpna přijdou na trh, ale co desky s platformou X399 včetně patice TR4? Všechny můžeme považovat za hi-end produkty, však jde o HEDT platformu v podání firmy AMD, která může hostit až 16jádrový procesor Threadripper 1950X. 
 
 
 
Výrobci slibují, že své desky přinesou na trh včas, aby byly připraveny pro dorazivší procesory a my můžeme doufat, že se jim dětské problémy známé z nástupu procesorů Ryzen vyhnou, a to alespoň z větší části. V tomto případě to už nevypadá na uspěchaný nástup a lze očekávat, že BIOSy už budou odladěné, však na těchto deskách budou fungovat v podstatě ty samé procesory, respektive čipy Zeppelin, "pouze" víc vedle sebe. 
 
Asus představuje své třio modelů EATX TR4, jež budou zahrnovat firemní "core DNA", což znamená funkci pro přetaktování jedním stiskem tlačítka, speciální funkce pro chlazení, rozšířenou konektivitu a RGB podsvícení. Základem pro "snové PC" se má stát především Asus ROG Zenith Extreme s 10Gb/s sítí, na druhé straně bude Asus Prime X399-A a mezi nimi pak model ROG Strix X399-E Gaming s "extra RGB zónami". První dvě jmenované desky mají dorazit na evropské trhy ve stejný den jako procesory Threadripper a tehdy budou uvedeny také ceny. Na Newegg ale už mají uvedenou Asus ROG Zenith Extreme s cenou 550 USD. Více si o těchto deskách můžete zjistit zde.
 
 
Pak tu je ASRock s dvojicí desek, a to jednou pro Professional Gaming a druhou pro Performance Enthusiasts. Konkrétně tak jde o Fatal1ty X399 Professional Gaming s 10Gb/s sítí od Aquantia a pak to je ASRock X399 Taichi, která má velice blízko k modelu Fatal1ty s rozdíly v LAN a audiu. Tyto desky už jsou nabízeny v obchodech za ceny 440 a 340 USD. 
 

Společnost MSI už stačila představit svou X399 GAMING PRO CARBON AC vybavenou 13fázovým napájením procesoru s DrMOS, která je určena pro přetaktování. Podporuje také příslušenství X-Mounting, které si můžeme sami vytvořit 3D tiskem, takže jde o různé kryty a jiné doplňky. Ani MSI nezapomíná na podsvícení se svým LED systémem MYSTIC LIGHT RGB a nabízí svou desku za 380 dolarů. 
 
 
Nakonec tu máme Gigabyte s deskami značky Aorus. Konkrétně tu máme X399 AORUS Gaming 7 chlubící se audiem založeném na kodeku ALC1220 se 120dB odstupem signálu od šumu a především s kondenzátory WIMA. Pak tu máme Killer E2500 GbE LAN a Intel Dual Band 802.11ac + Bluetooth 4.2 a samozřejmě také LED podsvícení - RGB Fusion a systém Smart Fan 5 pro řízení chlazení. Tato deska se na Newegg prodává za 390 USD. 
reklama